Kendama – jocul secolului XXI [AUDIO]
Poate aţi observat şi voi că majoritatea copiilor se joacă cu o bucată de lemn cu trei cupe în care poți să prinzi o minge. Kendama se numeşte.
Articol editat de cristina.rusu, 22 iunie 2016, 06:00
Deși în Japonia acest joc este popular de mai bine de 300 de ani, în România a început să fie cunoscut abia de opt ani. La începuturile existenţei lui acest joc a fost gândit ca o armă albă.
Gheişele foloseau Kendama pentru a se apăra în caz nevoie. Jocul are şi o serie de beneficii asupra celor care îl practică.
În curtea unei şcoli zilele trecute am întâlnit o mulţime de copii fascinaţi de acest joc:
Este un joc de îndemânare, există mai multe tipuri de Kendama USA, Sunrise, Chrome… și mai sunt și altele. E foarte distractiv. Are două cupe una mare, una mică, demon; o zonă între ele, spy ca o țepușă; base cup, este și elephant care e dincolo de demon.
Acest joc e bun pentru răbdare, exersezi până îți iese o schemă. Îți dezvoltă și atenția
În România, Kendama a apărut pentru prima dată în 2008 și de atunci a luat amploare. Sunt organizate concursuri prin care au fost desemnați unii dintre cei mai buni jucători din țară.
La Cluj am descoperit un magazin unde găseşti o sumedenie de tipuri de Kendama. Am întâlnit-o aici pe Anca Cosma de la care am aflat o mulţime de lucruri
interesante despre acest joc .
Kendama este o jucărie care spre surpinderea noastră în secolul XXI are puterea de a scoate copiii din fața calculatoarelor, a televizoarelor și a tot felul de gadgeturi. Este o jucărie confecționată din lemn, de cele mei multe ori din lemn de fag, poate avea de multe ori și alte variațiuni cum ar fi cireș sau bambus și care este extrem de simplă.
Probabil că acest lucru face Kendama să fie ceva surprinzător. Are două elemente: KEN, care este acel mâner și DAMA care este acea bilă care este legată de mâner printr-o ață. Aceste jucării diferă în funcție de materialul din care sunt făcute și în funcție de culoarea bilei. Vopselele cu care aceste bile sunt tratate diferă ca și compoziție, sunt vopsele pe bază de cauciuc, vopsele sparte, tehnica graffiti se poate găsi pe aceste bile.
Reporter: Ce beneficii are acest joc?
Prin utilizarea acestei jucării se antrenează atenția și coordonarea ochi-mână. Apoi antrenăm și mușchii fini ai mâinii, lucru care ne dăm seama că lipsește în momentul în care copiii noștri scriu foarte urât. Chiar am discutat cu un psiholog pe această temă și mi-a spus că în special băieții nu au bine antrenați acești mușchi fini ai mâinii. (Anca Cosma, director firmă de distribuție)
Jocul Kendama presupune aruncare mingii și prinderea ei în băț sau în una din cele trei cupe, iar pentru a putea folosi sutele de tehnici de prindere, jucătorul trebuie să își coordoneze mișcările întregului corp.
Într-o competiţie, Kendama nu trebuie să atingă corpul sau hainele concurentului și se punctează dacă mingea stă nemișcată minim trei secunde.
Se joacă doar cu o singură mână.
Părinţii interesaţi de acest joc e bine să ştie că preţul acestuia variază în funcţie de mărimea şi lemnul din care este confecţionat.
Preţurile sunt cuprinse între 35 şi 120 de lei.
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.