Cum să rezistăm la caniculă?
A venit vara la propriu! Temperaturile sunt foarte ridicate. Meteorologii anunţă perioade caniculare în această vară, iar pentru a evita diversele stări neplăcute din cauza căldurii excesive, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, Mihai Moisescu, ne spune cum se manifestă corpul uman la căldură, ce stări de rău pot să apară şi ce trebuie să facem ca să ne fie bine:
Articol editat de cristina.rusu, 23 iunie 2016, 06:00
Întâi apare o stare de rău general și disconfort, oboseală, șocul caloric care se traduce prin apariția febrei, prin tegumente uscate, prin pierderea cunoștinței cum se poate vedea pe stradă, poate să apară chiar șoc hipovolemic datorat transpirațiilor în exces și lipsei de aport cu hipotensiune arterială, crampe musculare la nivelul membrelor superioare și inferioare, tulburări de ritm, iar datorită regimului termic crescut și în timpul nopții apar insomnii. Toate aceste fenomene duc la o creștere a nervozității și a agitației, datorită expunerii la căldură, prin creșterea nivelului de hormoni tiroidieni. Toate acestea trebuiesc evitate mai ales de către persoanele vârstnice și copii.
Ce trebuie să facem? Să evităm o expunere prelungită între orele 11 și 18, este de dorit să nu ne expunem căldurii decât dacă este necesar. Și dacă este necesară activitatea în mediul cald ar trebui să purtăm pălării protectoare, îmbrăcăminte lejeră, culori deschise în ideea de a nu pune organismul la supraîncălzire.
Ideea este așa: consumul de apă este obligatoriu, nu trebuie să așteptăm să ne fie sete, ar trebui să consumăm cam doi litri de lichide pe zi, e de dorit ca la vârstnici și copii să le oferim periodic la 20 de minute câte un pahar de apă sau un iaurt.
Dacă avem sisteme de climatizare diferențele dintre interior și exterior să nu depășească 5 grade, pentru că la deplasarea între cele două medii apare acel șoc caloric. Ideea este că putem consuma legume și fructe mai ales pepene roșu, pepene galben, acele legume și fructe care sunt bogate în zeamă și pot fi consumate la o temperatură mai răcoroasă, astfel încât să ne creeze confort.
Nu e de dorit de a se consuma băuturi cu cofeină, băuturi alcoolice, bere rece, pentru că ele au o acțiune vasoconstrictoare și diuretică, ceea ce face ca în lipsa suplierii să ducă la o scădere a consumului de lichide și atunci va apărea acel dezechilibru.
Evitarea efortului în aer liber, iar pentru cei care sunt puși să lucreze afară, să-și limiteze timpul de expunere, să lucreze în ture mai scurte, să li se asigure apă, este de dorit să facem dușuri zilnice mai dese cu apă călduță, nu cu apă rece, în ideea de e ne putea păstra acea stare de igienă corespunzătoare pentru că la căldură asta este mecanismul de apărare, de a pierde căldură a corpului. Cât de des putem, 3-4 dușuri pe zi, e de dorit dacă avem timp să stăm, fără să ne ștergem, prin senzația de uscare este iarăși o senzație de eliberare a căldurii.
Dacă apare vreo manifestare e de dorit să ne adresăm medicului de familie, fie să sunăm la 112 și să nu așteptăm sau să ne tratăm după ureche. Orice intervenție la timp înseamnă beneficiu și nu pierdere.
Corina Gliguța
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.