„Memodrom-Rădăcini” – experiment teatral unic în România
O să las definițiile exacte ale psihodramei în sfera teoreticienilor, deoarece conceptul de „dramă aplicată”, pus în practică, nu este atât de complicat pe cât ar putea părea la prima vedere. Practic, sunt exerciţii preluate din domeniul teatrului, care, utilizate în alt context, dezvoltă un teatru al mărturiilor.
Articol editat de Carmen Sas, 23 iunie 2016, 09:56
Sunt foarte multe exerciţii preluate din domeniul teatrului, pe care, dacă le utilizăm, putem obţine efecte benefice. Este similar cu ceea ce se întâmplă în proiectul nostru de terapie prin artă: tehnica improvizaţiei, jocuri şi exerciţii din teatru, care da, au de multe ori şi noţiuni de psiho dramă dar nu contextualizăm astfel. (Diana Buluga, actriţă)
Imaginaţi-vă o sală de muzeu în care nu sunt expuse obiecte, ci oameni reali, cu poveşti reale despre identitatea românească şi acceptarea ei. Proiectul „Memodrom-Rădăcini” este construit de aşa natură, încât publicul poate sta în zona de ascultare, pentru a fi martor la ceea ce i se potriveşte sau poate interacţiona cu performerii, intrând în zona de întrebări. Cei 6 performeri invitaţi în proiect sunt: Rodica Lupan (mama uneia dintre actriţele de la create.act.enjoy), Călina Langa (designer vestimentar), Ioana Hanchevici (profesor de limba engleză), Cornel Hoza, Radu Ghiţă şi Mircea Gui (toţi 3 lucrează în sfera IT/design web).
Poveştile lor vin din copilărie, traversează adolescenţa, care, la unii dintre ei se suprapune cu perioada comunistă şi apoi sunt aduse în prezent, la ceea ce înseamnă România şi identitatea românească pentru ei.
Toate cele patru nivele ale Bastionului vor fi acoperite de acest proiect iar la ultimul etaj, publicul va găsi un material video, creat de Cristian Pascariu, care are legătură tot cu cei şase performeri. Asta va fi o surpriză!
Publicul, atunci când va intra în Bastion, va primi un ghid cu instrucţiuni de folosire a instalaţiei noastre. Ideea este că fiecare vizitator va avea posibilitatea să aleagă cât timp va petrece cu unul dintre performeri, dacă îi va adresa sau nu întrebări, dacă revine la acea persoană sau nu, dacă vrea să îi cunoască pe toţi cei 6 sau dacă aleg să rămână la o singură persoană (performer). (Diana Buluga, actriţă)
Toţi cei care iubesc proiectele tinerilor artişti de la create.act.enjoy sunt invitaţi la eveniment şi nu doar ei, ci şi cei care nu au făcut cunoştinţă până acum cu teatrul independent, cu teatrul de intervenţie socială şi politică dar care vor să cunoască şi alte tipuri de exprimare în artă.
Şi până la urmă, vorbim şi de un alt tip de comunicare: comunicarea directă, al cărei loc este ocupat tot mai mult în ultimii ani de spaţiul virtual.
Acest proiect inedit se va desfăşura la Bastionul Croitorilor sâmbătă, 2 iulie, de la ora 14:00 la ora 18:00 dar accesul este deschis oricând în acest interval orar pentru publicul interesat de interacţiunea cu o instalaţie performativă unică, alcătuită din oameni reali cu poveştile reale, în care memoria, ca artefact cultural, conservă și determină comportamentul cultural al unei comunități.
Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.