Siberia și Canada vor salva planeta de încălzirea globală
Nordul Siberiei şi partea continentală a Canadei vor deveni, în viitor, regiuni salvatoare pentru miliarde de refugiaţi climatici, informează oamenii de ştiinţă din Canada şi SUA.
Articol editat de cristina.rusu, 23 iunie 2016, 10:00
Taigaua (pădurea boreală) poate deveni habitatul mai multor tipuri de animale şi plante, precum şi un nou loc de trai al oamenilor.
Din cauza schimbărilor climatice, în anul 2070, aproximativ 70% din aceste teritorii nordice vor avea o climă umedă, ceea ce va duce la o creştere rapidă a vegetaţiei.
Teritoriile mai la sud de paralela 46 vor avea o climă caldă şi uscată, fapt care va duce la dispariţia vegetaţiei şi la migraţia animalelor în teritoriile nordice.
Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au studiat 26.000 de copaci de pe teritoriul provinciei canadiene Quebec, egală ca dimensiune cu teritoriul Spaniei.
În plus, oamenii de ştiinţă nu exclud că, în cazul încălzirii globale moderate, ecosistemele din sud vor putea să se adapteze la temperaturi mai mari, dar incendiile care au loc în ultimii ani pe aceste teritorii pot împiedica dezvoltarea biodiversităţii salvatoare.
Pădurile boreale includ 30% din pădurile de pe glob şi deţin aproximativ 20% din carbonul organic.
Astfel de ecosisteme există în Canada (partea continentală), în Rusia (nordul Siberiei), în Scandinavia şi în Finlanda.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.