Viaţa nevăzută a Deltei. Secretele haholilor descoperite de o clujeancă.
Clujeanca Oana Ivan a locuit timp de 4 ani în Delta Dunării pentru a afla toate secretele localnicilor şi vieţii din această zonă.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 iunie 2016, 06:00
Perioada de studiu şi observaţie s-a finalizat cu un documentar ce este prezentat clujenilor, joi 23 iunie, de la ora 19,45 la Cinema Mărăşti. Intrarea este liberă.
Filmul „Vieţi între ape” realizat pe parcursul a 7 ani, prezintă o faţă mai putin cunoscută a Deltei.
Dacă în majoritatea reprezentărilor, pelicanii, lebedele şi nuferii pe întinderi nesfârşite de ape sunt în prim plan, filmul „Vieţi între ape” se concentrează pe viaţa localnicilor din Sfântu Gheorghe, pe cultura pescărească formată în sute de ani şi pe modurile în care Haholii, o minoritate etnică cu strămoşi ucrainieni, reuşesc să supravieţuiască în spaţiul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
În 2007 m-am întors de la University of Wyoming unde am studiat, în cadrul unui master, comunităţile locale din zone protejate.
Mi-am dorit mult să aplic cunoştinţele dobândite şi să realizez un studiu de caz în România.
Am constat că în România, atunci erau 2 rezervaţii ale biosferei: Retezatul şi Delta. Am ales Delta!
Cand am ajuns acolo pentru prima oară am fost uimită de starea de bine pe care acest spaţiu mi-o oferea.
De-a lungul anilor am trăit cu Haholii din Sfântu Gheorghe şi, pentru a avea o imagine completă asupra existenţei lor, a trebuit să privesc mai atent din interior. Am dorit să înţeleg mecanismele acestei comunităţi, am observat tot ceea ce făceau şi, în acest timp, m-am implicat în viaţa lor. Am gătit alături de ei, am pescuit, am mers la fân sau cu vitele, am servit turiştii, practic am trăit viaţa alături de ei. (PhD Oana Ivan)
Astfel s-a născut filmul documentar „Vieţi între ape”. Au fost puse cap la cap imaginile filmate în tot acest timp petrecut de Oana, în Deltă.
Impresii despre film:
Recomand vizionarea acestui film tuturor celor interesaţi de conservarea şi managementul ariilor protejate. Avem ocazia să vedem aspectele mai puţin discutate ale modului în care legislaţia şi politicile de mediu influenţează viaţa comunităţilor, deciziile pe care aceştia le iau zi de zi, influentând, la rândul lor, realitatea din teren. Totul este prezentat din perspectiva autorului, care a trăit în comunitate şi a documentat această viaţă într-un mod cât se poate de meticulos. (Istvan Leszai, biolog)
Alina Nechita