Ce înseamnă Indicele Temperatură-Umezeală?
Indicele Temperatură-Umezeală este un termen des folosit de meteorologi, dar nu toată lumea ştie de fapt şi ce înseamnă acesta.
Articol editat de , 24 iunie 2016, 18:07
Indicele Temperatură-Umezeală şi disconfortul termic sunt două nouţiuni pe care meteorologii au insistat foarte mult în ultima perioadă. Înţelegem însă la ce se referă ele şi de e important să fim atenţi la evoluţia lor? Oamenii răspund cu o anumită temere atunci când sunt îndemnaţi să încerce să explice aceste fenomene.
Nu prea ştiu exact la ce se referă – cred că vara e o umiditate mai mare în aer şi dacă se face şi foarte cald, se poate să ne deranjeze.
Am citit undeva pe internet că este vorba despre un raport între temperatura de afară şi cât e de umed aerul.
Meteorologii explică faptul că acest indice de temperatură-umezeală este legat de disconfortul termic şi că este de fapt un raport între valoarea temperaturii aerului respirat şi umiditatea din acesta. Atunci când cele două valori sunt foarte ridicate, corpul uman resimte un disconfort.
Temperatura care se înregistrează la staţia meteo este luată în condiţii speciale – la umbră şi la 2 metri înălţime. Aceasta este temperatura pe care o prognozăm noi ca fiind temperatura maximă. Dacă aceasta depăşeşte valoarea de 35 de grade Celsius, o numim deja caniculă. Fără să pun la socoteală umezeala din aer, corpul resimte o temperatură mai ridicată. Dacă e peste 80 de unităţi, e disconfort termic.
Acum, pe lângă temperatură mai apare şi umezeala din aer. Dacă umezeala este destul de ridicată, la o temperatură care nu ajunge până la 35 de grade temperatura maximă, corpul resimte această temperatură cu câteva grade în plus. Acest raport între temperatură şi umezeală este calculat după o formulă ai căror termeni sunt exact temperatura şi umezeala. Dacă rezultatul ajunge la peste 80 de unităţi, atunci vorbim de disconfort termic. (Eugen Mitea, meteorolog)
Administraţia Natională de Meteorologie avertizează că acest indice va atinge şi în următoarele zile pragul critic de 80 de unităţi.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.