Drăgaicele – zeiţele fertilităţii şi portul iei
Creştinii din România sărbătoresc în fiecare an pe 24 iunie Sânzienele.
Articol editat de , 24 iunie 2016, 17:56
Mai demult, în popor, se credea că noaptea care precedă ziua de Sânziene este una magică în care toate minunile sunt posibile. Numele de Sânziene provine de la zeiţa romană Santa Diana, patroana vânătorilor şi a pădurilor. Sânzienele sunt cunoscute şi sub alte nume precum: Frumoasele, Zânele sau Drăgaicele. Semnificaţia acestei sărbători este una a iubirii şi a fertilităţii. Acestei sărbători i se alătură şi cea a celebrării faimoaselor cămăşi traditionale româneşti.
De sânziene, din 2013 încoace, sărbătorim Ziua Universală a Iei. Este o iniţiativă pornită de comunitatea online La Blouse Roumaine, „Îmbracă planeta în ie şi spune lumii cea mai frumoasă poveste despre România”. Români din toate ţările lumii şi-au pus haina de lumină a sufletului şi şi-au făcut poze. (Andreea Ciortea)
Mihaela Mondoc, muzeograf, spune că există un mod special prin care cămaşa tradiţională femeiască este creată. Ea va fi purtată bineînteles cu o coronită de sânziene în păr.
Arta aceasta o învaţă fiica de la mamă, mama de la bunică şi aşa mai departe. Porneşte din moşi strămoşi această tradiţie. Ia este făcută din fir de bumbac, in sau cânepă. Implică uneori chiar şi fir de mătase. Este clar că ia a apărut de când a ajuns şi bumbacul în zona aceasta.
Iile sibiene sunt albe, dintr-un material fin, dintr-o pânză numită giulgi, care nu se mai găseşte astăzi. Sunt iile care au din broderie nişte dungi negre pe mâneci şi sunt strânse la baza gâtului. Aparent sunt identice, dar la o privire atentă observi însemnele apartenenţei unei familii, unei comunităţi. Nici măcar în acelaşi sat nu sunt identice.
Fetele spun că vin cu drag la această sărbătoare şi poartă cu mândrie haina populară.
Sunt foarte captivată de această idee a zilei iei şi o îmbrac în fiecare an cu drag, la fel şi părinţii mei. Ia o am de la bunica mea.
Am venit să aniversăm ia. Port această cămeşă cu mândrie şi o fac în fiecare an. Vreau să le transmit această tradiţie şi fetelor şi nepoatelor mele.
Ziua Internaţională a Iei se încheie, conform tradiţiei, cu hora sânzienelor din Centrul Sibiului, la care sunt aşteptate toate fetele care poartă ie.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.