Brexitul tulbură pieţele financiare
Britanicii se confruntă cu o nouă realitate după referendumul de joi prin care au decis să părăseasă Uniunea Europeană. Lira sterlină s-a devalorizat cu 10 procente, analiştii economici prognozează creşteri de preţuri şi retragerea treptată a companiilor străine care funcţionează în regatul unit. În plus, Scoţia şi Irlanda de Nord, care au votat majoritar pentru rămânerea în Uniune vor referendumuri pentru desprinderea de Marea Britanie. Chiar şi londonezii pro-europeni au lansat o petiţie de independenţă, astfel încât capitala britanică să poată rămâne în Uniunea Europeană.
Articol editat de , 25 iunie 2016, 10:30
La Bucureşti euro a urcat la 4 lei şi 53 de bani, cu doi bani mai mult decât la şedinţa de tranzacţionare precedentă, potrivit cursului anunţat de BNR. Este un impact sub aşteptări al turbulenţelor de pe pieţele finaciare după Brexit, spun analiştii economici.
Deprecierea a fost, însă, mult mai mare faţă de dolar, care a ajuns la 4 lei şi 7 bani.
Rezultatul referendumului britanic a dus şi la creşterea indicatorului ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile la trei luni pentru creditele în lei, referinţă care a ajuns la 0,85, după ce în ultimele luni se menţinuse la valoarea de 0,75 la sută.
Prima întâlnire a liderilor din UE, fără o reprezentare britanică, va avea loc miercuri. Uniunea Europeană a cerut Marii Britanii să acţioneze rapid pentru a negocia părăsirea organizaţiei. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că „Uniunea celor 27 de state rămase va continua”.
52% dintre britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, în timp ce 48% au votat împotrivă, iar premierul britanic, David Cameron, a anunţat că va demisiona până în octombrie.
Rador