Ascultă Radio România Cluj Live

Consumul de cereale poate prelungi viața

Consumarea multor alimente bogate în cereale complete ar permite reducerea netă a mortalităţii legată de bolile cardiovasculare şi cancer, potrivit analizei mai multor studii publicată pe 13 iunie.

cereale integrale
Foto: Consumul de cereale poate prelungi viața

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iunie 2016, 06:00 / actualizat: 30 iunie 2016, 12:56

Aceste rezultate vin să întărească indicaţiile dietetice actuale care recomandă consumarea zilnică a cel puţin 48 de grame din aceste alimente pentru îmbunatăţirea durabilă a sănătăţii şi prevenirea unui deces prematur, subliniază Qi Sun, profesor la Harvard şi principalul autor al analizei.

Aceste lucrări sunt publicate în ediţia online a publicaţiei de specialitate Circulation a celor de la American Heart Association. Studiile arată că persoanele care consumă 70 de grame de cereale complete zilnic îşi reduc riscul global de deces cu 22% în raport cu acelea care consumă o cantitate mai mică sau deloc. Este vorba în special despre reducerea riscurilor legate de boli cardiovasculare şi cancer, riscuri care scad cu 23% şi, respectiv, 20%.

Această analiză efectuată de nişte cercetători de la Facultatea de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard, din Boston, a vizat peste douăsprezece studii efectuate în Statele Unite, Marea Britanie şi Scandinavia, între 1970 şi 2010. Ele au fost efectuate pe un total de 786.000 participanţi. Cercetările precedente arătaseră deja că cerealele complete reduc riscul de patologie cardiovasculară, de diabet adult (de tip 2) şi de o stare proastă a sănătăţii florei intestinale. De această dată, cercetătorii relevă că aceste alimente conţin multe substanţe bio-active care ar putea fi benefice pentru sănătate. În plus, aceste alimente sunt bogate în fibre, fapt care ar putea reduce producerea de colesterol.

Potrivit recomandărilor făcute de American Heart Association, cel puţin jumătate dintre cerealele consumate trebuie să fie complete, precum fulgii de ovăz, secara, orzul şi orezul brun. Autorii studiului recomandă cel puţin 16 grame de cereale complete pe zi şi reducerea consumului de alimente care conțin amidon. Aceşti cercetători admit o limită a meta-analizei lor în faptul că unele studii au fost realizate înaintea unei definiri mai riguroase a categoriei cerealelor complete.

În timpul efectuării acestor studii, s-au întregistrat 97.867 decese, dintre care 23.597 au fost provocate de boli cardiovasculare şi 37.492 de cancer.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate