Consumul de cereale poate prelungi viața
Consumarea multor alimente bogate în cereale complete ar permite reducerea netă a mortalităţii legată de bolile cardiovasculare şi cancer, potrivit analizei mai multor studii publicată pe 13 iunie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 iunie 2016, 06:00 / actualizat: 30 iunie 2016, 12:56
Aceste rezultate vin să întărească indicaţiile dietetice actuale care recomandă consumarea zilnică a cel puţin 48 de grame din aceste alimente pentru îmbunatăţirea durabilă a sănătăţii şi prevenirea unui deces prematur, subliniază Qi Sun, profesor la Harvard şi principalul autor al analizei.
Aceste lucrări sunt publicate în ediţia online a publicaţiei de specialitate Circulation a celor de la American Heart Association. Studiile arată că persoanele care consumă 70 de grame de cereale complete zilnic îşi reduc riscul global de deces cu 22% în raport cu acelea care consumă o cantitate mai mică sau deloc. Este vorba în special despre reducerea riscurilor legate de boli cardiovasculare şi cancer, riscuri care scad cu 23% şi, respectiv, 20%.
Această analiză efectuată de nişte cercetători de la Facultatea de Sănătate Publică de la Universitatea Harvard, din Boston, a vizat peste douăsprezece studii efectuate în Statele Unite, Marea Britanie şi Scandinavia, între 1970 şi 2010. Ele au fost efectuate pe un total de 786.000 participanţi. Cercetările precedente arătaseră deja că cerealele complete reduc riscul de patologie cardiovasculară, de diabet adult (de tip 2) şi de o stare proastă a sănătăţii florei intestinale. De această dată, cercetătorii relevă că aceste alimente conţin multe substanţe bio-active care ar putea fi benefice pentru sănătate. În plus, aceste alimente sunt bogate în fibre, fapt care ar putea reduce producerea de colesterol.
Potrivit recomandărilor făcute de American Heart Association, cel puţin jumătate dintre cerealele consumate trebuie să fie complete, precum fulgii de ovăz, secara, orzul şi orezul brun. Autorii studiului recomandă cel puţin 16 grame de cereale complete pe zi şi reducerea consumului de alimente care conțin amidon. Aceşti cercetători admit o limită a meta-analizei lor în faptul că unele studii au fost realizate înaintea unei definiri mai riguroase a categoriei cerealelor complete.
În timpul efectuării acestor studii, s-au întregistrat 97.867 decese, dintre care 23.597 au fost provocate de boli cardiovasculare şi 37.492 de cancer.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: