Plecăm în concediu! Dar hoţii nu dorm…
Aşteptată cu nerăbdare, perioada concediilor înseamnă bucurie şi relaxare. Cu toţii ne pregătim, facem planuri şi ne propunem să scăpăm de stresul acumulat peste an. Însă, pentru că hoţii nu au concediu, e bine să luăm în calcul şi protejarea locuinţelor în perioada când lipsim de acasă.
Articol editat de , 27 iunie 2016, 06:00
E vară, e cald, e vremea concediilor! Dăm câteva ture prin magazine pentru ultimele cumpărături, ne asigurăm că maşina sau rezervările sunt în regulă, facem bagajele, nu uităm să anunţăm pe facebook că plecăm şi mai ales încotro ne îndreptăm, şi gata! Putem porni la drum, cu gândul la relaxarea binemeritată. Însă, înainte de a pleca n-ar strica să ştergem de pe listă cel puţin postarea de pe facebook, iar în locul ei să rugăm un vecin sau pe cineva din familie să treacă din când în când pe la noi. Pentru că, nu-i aşa, hoţii nu dorm, iar statisticile arată clar că perioada concediilor e cea mai prolifică pentru ei. Răducu Silaghi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Satu Mare menţionează câteva dintre recomandările de care e bine să ţinem cont înainte de a pleca în concediu:
În primul rând, cetăţenii trebuie să fie atenţi la intrările secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, cărora de obicei nu le acordă atenţia cuvenită. Apoi, să fie atenţi la intrările în beciuri sau garaje, de unde se poate ajunge în locuinţe. Şi, evident, e bine să spună că lipsesc de acasă doar persoanelor de încredere. (Răducu Silaghi, purtător de cuvânt IJP Satu Mare)
Prevăzători sau deja păţiţi, sătmărenii sunt conştienţi că trebuie să ia măsuri înainte de-a lipsi de acasă. Cum procedează? Fiecare în felul său:
– De obicei vine bunicul pe la noi, când plecăm în concediu. Oricum, în zona unde locuim nu au fost înregistrate spargeri.
– Nu facem mare lucru în privinţa protejării locuinţei. Lăsăm cheia la nişte vecini care vin şi verifică periodic.
– Am asigurare pe locuinţă. Deci, stau liniştit. se întâmplă ceva, asigurarea mă despăgubeşte.
– În 2007, după ce ne-a fost spartă casă, am pus gratii la geamuri.
– Ce să fac? Încui şi plec. Am două yale. Dumnezeu m-a ferit până acum de hoţi.
Statistica IJP Satu Mare indică în acest an o scădere a numărului furturilor din locuinţe. Mai precis, este vorba despre 216 infracţiuni, faţă de 256 anul trecut. Mai mult, purtătorul de cuvânt Răducu Silaghi se mândreşte cu faptul că în acest an a crescut cu 10% numărul cazurilor soluţionate. Însă, ceea ce omit poliţiştii este că statistica se referă la intervalul ianuarie – mai. Iar perioada concediilor de-abia începe…
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta online AICI: