Biblioteca Vie – povești de viață din penitenciar
Nimeni nu are cătuşe. Doi bărbaţi timizi, cu priviri pierdute şi unul cu un aer intelectual, sunt persoanele pe care le identific drept deţinuţii.
Articol editat de , 30 iunie 2016, 06:00
Aleg o carte, semnez o condică și ne așezăm undeva într-o parte mai retrasă a încăperii. Lângă noi, doi studenți curioși stau și ascultă povestea deținutului. A intrat la închisoare pentru mită politică. Ţine legătura cu familia sa şi spune că îl vizitează des. Cel mai important lucru pe care îl aşteaptă când va ieşi din penitenciar este libertatea.
Nu o să înțelegi niciodată și îmi doresc să nici nu ajungi să înțelegi ce înseamnă libertatea pentru un deținut. Mi-e greu să fiu departe de familie, chiar dacă ei vin des și îmi aduc tot felul de lucruri care să îmi ușureze timpul petrecut aici.
Vorbeşte despre cum îi ajuta pe vecinii de celulă să citească, dar şi despre numeroasele cărţi citite. Are mult timp, spune. A citit până acum vreo 50 de cărţi.
Citesc foarte mult. Nu îmi amintesc exact câte cărți am citit, dar am trecut de 50 sigur. Am și scris două cărți și sunt bibliotecar aici. Îmi place să îi învăț pe analfabeți să citească, simt așa o satisfacție personală când îi văd că încep să studieze mai apoi singuri.
Mai spune că a întâlnit şi persoane care se întorc mereu la închisoare intenţionat şi arată inconştient spre alt deţinut prezent la adunare, către care mă întrept şi eu mai apoi. A intrat la închisoare pentru furt și vrea să moară.
Nu îmi doresc să trăiesc pentru că nu am pentru cine și de fiecare dată când mă întorc în societate mă pierd. Sunt speriat de tot ce e în jurul meu așa că fac ceva ca să mă întorc la penitenciar. Aici mi-e bine și nu prea. Am cerut să fiu eutanasiat însă ei în schimb încearcă în contiuare să mă ajute. Tocmai de aceea m-au transformat într-o carte vie.
Pentru că timpul alocat fiecărei cărţi se scurge repede atunci când ai multe întrebări, mă văd nevoită în curând să părăsesc sala de curs, dar rămân cu multe gânduri şi cu atât mai multe întrebări fără răspuns. La următoarea sesiune voi fi mai pregătită.
„Biblioteca Vie” funcționează ca o bibliotecă obișnuită, la care oamenii vin, împrumută, întreabă și descoperă fragmente de viață ale oamenilor-cărți, având astfel oportunitatea de a afla informații despre penitenciar, despre experiențe de muncă și viață din interiorul instituției penitenciare. Manifestarea este organizată la inițiativa Administrației Naționale a Penitenciarelor și se desfășoară la nivel național de către toate unitățile penitenciare, la aceeași dată.
Cristina Bălău
Puteți să ascultați Radio Antena Sibiului online AICI.