Fiecare cioară-și laudă puiul
Expresia fiecare cioară-şi laudă puiul ilustrează lipsa de obiectivitate pe care o manifestăm atunci când ne referim la oameni de care suntem legaţi sufleteşte, mai ales copiii, dar şi rude sau amici.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 iunie 2016, 14:09
N-o să auziţi vreun părinte întreg la cap să-şi critice copilul sau să-l înjosească în public. Dimpotrivă, îl va prezenta drept frumos, deştept şi cuminte, chiar dacă e un Bulă în toată regula. Ce are de spus mai puţin laudativ se consumă în cadrul familial.
Aceeaşi poveste când e vorba despre o rudă sau un prieten adevărat.
Sigur că putem auzi şi formulări de genul sunt prieten cu Nelu, dar trebuie să recunosc că e un dobitoc, dar în relaţia dintre cei doi cu certitudine nu există prietenie.
De fapt, subiectivismul pozitiv în raport cu cei apropiaţi este nu doar firesc, ci şi necesar.
O familie în care părinţii sau/şi copiii se critică în public se va destrăma repede, fiindcă e clar că-i lipseşte liantul de bază: iubirea.
La fel când vorbim despre un popor.
N-au existat niciodată popoare puternice ai căror fii să-şi ponegrească semenii fără ca acele comunităţi să se şubrezească şi apoi cadă pradă străinilor.
Din nefericire, ceea ce se întâmplă de multe veacuri pe teritoriul românesc este grăitor.
Clasa noastră conducătoare a apelat şi apelează mereu la susţinere din afara graniţelor: Istanbul, Paris, Moscova, Washington sau Bruxelles, în funcţie de epocă. Doamne fereşte să-şi spele rufele murdare în familie! Ba chiar a ajuns un titlu de glorie să-ţi înjuri confraţii prin cabinete străine, turnătorii în cauză simţindu-se europeni, euroatlantişti, pro-occidentali, exact la fel cum înaintaşii lor se simţeau minunat servind interese otomane, ruseşti sau franţuzeşti.
Nu trebuie uitat ce îi scria I.C. Brătianu lui Napoleon al III-lea, în 1853:
Armata statului român ar fi armata Franţei, porturile sale de la Marea Neagră şi de pe Dunăre ar fi antrepozitele comerţului francez. Franţa va avea toate avantajele unei colonii, fără a avea cheltuielile ce aceasta organizează.
Citat din I. C. Brătianu, Acte şi cuvântări, Cartea Românească, Bucureşti, 1938, vol. 1, p. 31-32.
Nihil sub sole novum, s-ar zice…
În loc să-şi laude puiul, cioara de sorginte carpato-danubiano-pontică l-a spurcat de când se ştie.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta online AICI: