Maşinile de făcut baie
În secolele XVIII şi IX, eticheta nu permitea doamnelor şi domnişoarelor să se dezbrace în costume de baie la plajă. Pentru a le permite reprezentatelor sexului frumos să facă baie în mare, dar şi să-şi păstreze decenţa şi demnitatea, existau aşa-numitele „maşini de făcut baie”. Acestea semănau cu un soi de caleşti din lemn, pe patru roţi, care erau trase în apă de cai sau împinse de alte persoane.
Articol editat de , 2 iulie 2016, 12:00
Doamnele intrau îmbrăcate în aceste „maşinării”, aflate pe malul mării şi se schimbau în rochiţe de baie, care nu semănau nici pe departe cu actualele costume de baie. După aceea, caleştile erau trase în apă, unde femeile puteau ieşi în larg pentru a înota.
Pentru cele care nu ştiau să înoate, existau nişte sfori speciale care le susţineau de mijloc, pentru a li se garanta siguranţa. După ce se termina aventura în apă, doamnele se urcau în maşina de făcut baie, unde se schimbau şi erau trase înapoi pe mal.
Maşinile de scăldat au apărut în Marea Britanie în jurul anului 1750 şi apoi s-au răspândit în SUA, Franţa şi Germania. La începutul anilor 1920, maşinile de făcut baie au început treptat să dispară.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: