Povestea familiei cu pepenii roşii
Nu există fruct mai potrivit pentru această perioadă decât zemosul pepene roşu, care pe timpul verii ne potoleşte setea, ne încântă mirosul şi papilele gustative cu a lui savoare proaspătă şi gust de un dulce inconfundabil. De 8 ani de zile, în fiecare vară, familia Almăjanu din Bechet judeţul Dolj, comercializează în cartierul Grigorescu, pepeni şi legume obţinute din cultura proprie. Despre afacerea de familie transmisă din generaţie în generaţie am vorbit domnul Silvian Almăjanu.
Articol editat de , 2 iulie 2016, 06:00
Ce înseamnă să cultivi pepeni?
Este o dragoste de a face ceva. Pepenele se seamănă pe 15-20 februarie, în alveole. Le punem în seră, sera are căldură. Cădură în sensul că noi încălzim cu gunoiul de la animale, îl preparăm cu paie, îl ţinem încins cam 10 zile, până îşi degajă el căldura. Apoi facem o platformă în seră şi după aceea punem alveolele de semănat, ca să aibă căldură de jos, să răsară sămânţa. După ce a răsărit sămânţa, după 10-15 martie, noi le replantăm în alveole mai mari. La 1 aprilie le punem în câmp, depinde cum e anul, dacă e un an călduros le punem şi în 25 martie. Punem folie jos, pe pământ, ca să facă solul căldură şi la sfârşitul lui martie începem să replantăm lubeniţele în câmp. După ce le replantăm le acoperim cu tunel ca să nu îngheţe. După 20 aprilie dăm jos foliile de pe ele şi ele rămân afară, pentru a se realiza polenizarea. Se polenizează mai mult prin albine, natural. Nu le polenizăm noi că nu avem cum. Dacă anul e foarte bun după 10 iunie le recoltăm. De exemplu, unele se fac în 35 de zile, altele se fac în 50 de zile, depinde de soiul pe care îl cultivăm. Ăsta e soi negru, e soi românesc. Este un fruct original, nu este, aşa cum se vorbeşte la televizor, injectat. Nu ai cum să-i injectezi pentru că acest fruct dacă îl găureşti se strică.
Ce întreabă lumea când vine să cumpere pepene?
Întreabă de unde sunt lubeniţele, dacă sunt din Grecia, din Spania. Noi le spunem că sunt din România, din Bechet, dacă cred cred, dacă nu…
Câte hectare de pământ cultivaţi?
Anul acesta am 5 hectare, dar le-am pus treptat. Avem pepene galben, pepene roşu, fasole, roşii, ardei, avem tot felul de legume.
Este o afacere de familie. Sunteţi aici cu soţia?
Cu soţia şi cu fetele. Ăsta e venitul nostru, nu poţi să faci o afacere fără familie. Dacă faci afacere fără familie te duci la fund, ajungi la faliment. Eu cu asta m-am născut, cu asta voi muri.
Conform studiilor realizate pepenele verde este o sursă excelentă de antioxidanţi, care reduc, într-o foarte mare măsură, riscul de astm, de boli de inimã, osteoporoză reumatoidă, artrită şi diferite tipuri de cancer prin neutralizarea radicalilor liberi.
E perioada pepenilor aşa că nu mai staţi pe gânduri!
Rodica Tulbure
Ascultă Radio Cluj online AICI: