Şcoala de vară la Galeria de Idei
A fost odată ca niciodată o galerie magică, plină-ochi de idei, unde dacă te avânţi să păşeşti, poţi să devii cel mai bogat om de pe Pământ. Cum poţi să faci acest lucru? Am aflat de la iniţiatoarea proiectului Şcoala de vară– Aneta Neagomir:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 iulie 2016, 06:00
Avem cinci săptămâni în care desfăşurăm activităţi pe teme săptămânale. Săptămâna aceasta va fi săptămâna magică: ţesem, pictăm, coasem, îi învăţăm pe copii să facă origami. Mai avem o săptămână „Bild the city” în care vom face machete din cartoane, vom construi un oraş şi vom asambla la final o machetă mare. Învăţăm să fim mici arhitecţi. Avem o săptămână cu şcoala din grădină în care plantăm, învăţăm despre legume, pictăm cauciucuri, învăţăm să modernizăm sau să amenajăm curtea. Avem şi o săptămână dedicată oarecum anteprenoriatului pentru copii. E o săptămână în care, în funcţie de grupele de vârstă, îi învăţăm ce înseamnă banii. Fiecare va putea să îşi propună o mică afacere, să înveţe să o promoveze, de ce are nevoie de bani şi la final am vrea să organizăm, cu toate produsele sau dacă nu produse măcar serviciu, la care s-au gândit copiii, un târg de prezentare pentru părinţi. Ultima săptămâna va fi săptămâna sportului o săptămâna de joacă în care vom avea campionat de fotbal, campionat de kendama….
Programul şcolii de vară al galeriei de idei se adresează atât şcolarilor cât şi preşcolarilor şi este de două feluri: un program scurt de dimineaţă până la orele amiezii şi un program lung de dimineaţă până la orele 17,00. Pentru copiii mici există o sală dedicată pentru somn, iar cei mari au oră de linişte în care pot să citească, desenează, colorează, se odihnesc practic. La şcoala de vară nu se fac teme, copiii se distrează, chiar se simt bine aici. (Aneta Neagomir, iniţiatoarea proiectului)
Am fost curioasă şi eu să aflu ce se întâmplă la cursurile Şcolii de Vară .Ce mici m-au întâmpinat cu tot felul de bunătăţuri:
Poftim …, e o linguriţă care face singură mâncare.
Reporter: Aici ce ai?
O roşie şi o portocală.
Reporter: Tu ce ai mâncat astăzi?
Un ou. Acasă.
Reporter: Ce faci tu aici la şcoala de vară?
Mă joc cu legumele şi farfuriile. Şi a zis mami că la şcoala de vară o să învăţ să croşetez.
Pe acorduri muzicale şi aplauzele celor mici m-am îndreptat spre grupa şcolarilor. Profesoara Anca Bogdan m-a lămurit ce învaţă copiii să facă la atelierul care era în plină desfăşurare:
Astăzi învăţăm să coasem nasturi, încercăm să deprindem unele lucruri elementare, copiii sunt foarte atraşi de ceea ce se întâmplă cu nasturele, cu acul, cu aţa.
Reporter: Tu ştii să coşi sau acum vei învăţa?
Acum o să învăţ.
Reporter: De ce ai nevoie?
Un material, un nasture, aţă şi ac.
Reporter: La şcoala de vară cum de te-ai gândit să vii?
Păi nu prea am cu cine să stau acasă şi m-am gândit că o să pot să vin aici. Este prima zi când vin la această şcoală.
Reporter: Şi cum e?
Frumos. Şi acum învăţăm să coasem, că poate mi se strică o haină şi o să ştiu să o cos la loc.
Învăluite în joc, creaţie şi mişcare, atelierele şcolii de vară organizate de Galeria de Idei , ascund situaţii din viaţa reală cu care copiii pot învăţa să se confrunte singuri şi simulează încercări pe care pot ajunge să le depăşească cu succes.
În lunile iunie şi iulie, copiii care nu merg la bunici şi nu au alt program dar vor să se distreze şi să cunoască alţi copii, pot participa la cursurile şcolii de vară organizate la Şcoala Spectrum.
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta online AICI: