De ce nu suntem eficienţi într-o zi de luni
Cu toţii ne dorim să fim cei mai buni în ceea ce facem şi să avem un randament maxim al activităţii noastre. Cu siguranţă aţi observat că acest lucru nu se întâmplă în fiecare zi a săptămânii şi nici în fiecare moment al zilei.
Articol editat de , 4 iulie 2016, 06:00
Productivitatea la locul de muncă depinde de modul în care fiecare dintre noi ne organizăm timpul, dar există şi o serie de alţi factori care pot influenţa randamentul activităţii noastre.
În primul rând, este important să ne gândim că nu avem cum să avem aceeaşi eficienţă atunci când suntem odihniţi, când ne place locul de muncă, şi aceeaşi eficienţă atunci când suntem stresaţi sau există o presiune asupra noastră. Deci sunt factori care nu ţin de noi, ţin de natura locului de muncă.
Anumite studii spun în felul următor: că am fi eficienţi 50 de minute după care am avea nevoie de o relaxare de 17 minute. Foarte puţini dintre noi au parte de acel loc de muncă ideal în care să ne putem permite acest moment de relaxare. Noi avem situaţiile de zi cu zi şi atunci ce putem noi face este să optimizăm acest loc de muncă pe care îl avem. Întotdeauna la începutul săptămânii avem mai multă vitalitate.
Totul e cumva individualizat în sensul că dacă vedem că lunea, după weekend, ne intrăm un pic mai greu în ritm, atunci, poate că lunea nu este cea mai bună zi de şedinţe, şi ar fi bine să o programăm marţi sau miercuri. De joi, foarte mulţi dintre noi ne gândim la vacanţă şi la cele două zile de relaxare cu familia sau cu prietenii, şi atunci, din nou, nu este foarte indicat să ne punem sarcini foarte solicitante. Evident, că este vorba din nou despre un ideal care uneori se poate realiza iar alteori, nu.(Psihologul Lavinia Oleu Dobre)
Putem spune că avem randamentul maxim într-un moment al zilei?
Cercetătorii au fost de acord că randamentul minim e undeva la amiază, pe la ora 14 şi e cumva legat de pauza de masă, în rest, dimineaţă sau după-amiază, asta ţine foarte mult de persoană.
Dacă ne dorim cu adevărat să avem randament în ceea ce facem, specialiştii ne avertizează că relaţiile armonioase, atât la locul de muncă dar şi în viaţa de zi cu zi ne pot face viaţa cu adevărat eficientă.
Rodica Tulbure
Ascultă Radio Cluj online AICI: