Opera „Oedip” de Enescu la Radio Cluj
Creatia lui Enescu a abordat aproape toate formele si genurile muzicale. Reflectând dragostea pentru poporul din mijlocul căruia s-a ridicat si cu a cărui sensibilitate s-a identificat Enescu a creat o muzică cu un vădit caracter popular, naţional si realist.
Articol editat de Andreea Leonid, 4 iulie 2016, 20:24
Opera lui Enescu reprezintă o pildă de însusire si dezvoltare creatoare a cuceririlor artei muzicale europene, de îmbinare a acestora cu traditiile muzicii folclorice românesti.
Singura sa lucrare pentru teatrul liric, opera „Oedipe”, are un continut emoţional generos şi intens şi se distinge printr-un limbaj poetic evocator şi dramatic. Lucrarea cuprinde şi transpuneri ale unor elemente folclorice, pe planul unei înalte generalizări, cu mijloace de expresie caracteristice artei contemporane occidentale.
Încă de la vârsta de 25 de ani, după cum mărturisea în amintirile sale, Enescu visa să compună muzică pentru teatru. Refuzase multe librete mediocre si nu găsise un subiect potrivit până într-o seară, la Comedia Franceză, când a văzut „Oedip rege” cu celebrul actor al vremii Jean Mounet-Sully în rolul titular.
A hotărât atunci să compună o operă cu subiectul tragediei lui Sofocle. Printr-un prieten comun a luat legătura cu libretistul Edmond Fleg, care iniţial i-a propus un text foarte lung, ideea sa fiind să se reprezinte întreaga viaţă a eroului principal.
În ediţia din această seară a emisiunii „Alternative Muzicale” vă propun spre audiţie, de la ora 22, primele două acte ale operei Oedip de Enescu. Ultimele două acte le vom asculta lunea viitoare de la aceeaşi oră.
Distributia montării operei „Oedip” de Enescu pe care o vom audia în această seară este următoarea:
Oedip – David Ohanesian
Tiresias -Ioan Hvorov
Creon -Dan Iordachescu
Pastorul -ValentinTeodorian
Marele Preot -Viorel Ban
Phorbas -Valentin Loghin
Paznicul – Constantin Gabor
Tezeu-Ladislau Konya
Laios-Constantin Iliescu
Iocasta-Elena Cernei
Sfinxul-Zenaida Pally
Antigona-Maria Sindilaru
Meropa-Maria Sandulescu
Dirijorul Corului Operei Naţionale Române -Stelian Olariu
Dirijorul Orchestrei Operei Naţionale Române – Mihai Brediceanu.
Andreea Leonid