Călătoriile au efecte benefice asupra creierului
„Evadarea” din oraşe şi cotidian are efecte benefice, atât asupra corpului, cât şi a psihicului.
Articol editat de , 5 iulie 2016, 10:00
Oamenii de ştiinţă au descoperit că timpul petrecut în mijlocul naturii are efecte pozitive asupra creierului. O vacanță în aer liber sau o călătorie într-un loc necunoscut, în afară de emoții plăcute și experiențe, ajută creierul să ia o pauză.
Această deconectare a creierului este cea mai bună modalitate de a combate o stare de spirit proastă şi oboseala, iar atunci când facem acest lucru, creierul nostru poate fi literalmente transformat. Această teorie este confirmată de un grup de oameni de știință, după ce au efectuat teste pe mai multe persoane care s-au dus la o plimbare în mijlocul naturii doar pentru o oră și jumătate. La fiecare participant la experiment a existat o scădere semnificativă a activității cortexului prefrontal al creierului – zona a creierului care este responsabilă pentru tulburări psihotice.
Un alt experiment a demonstrat că „evadarea” din oraș îmbunătățește creativitatea. Un grup de voluntari a petrecut câteva zile departe de oraș, fără telefoane, calculatoare și Internet. Ei au trecut ulterior un test de creativitate și au rezolvat mai multe sarcini complexe. S-a dovedit faptul că nivelul creativităţii lor a crescut cu 50%.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: