Google dedicat Juno. Corespondență de la sediul Jet Propulsion Laboratory
Daca vă uitați acum (5 iulie), pe motorul de căutare Google veți observa o grafică deosebită pe pagina de start, grafică ce celebrează un eveniment istoric: nava spațială fără echipaj uman Juno a ajuns cu nu multe ore în urmă pe orbita planetei Jupiter.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 5 iulie 2016, 11:44 / actualizat: 7 iulie 2016, 9:48
Să-l ascultăm pe Tudor Petruț, aflat la sediul Jet Propulsion Laboratory, într-o corespondență oferită în exclusivitate colegilor noștri de la Radio Timișoara, chiar în momentul în care Juno a atins orbita jupiteriană.
Juno este de marimea unui teren de baschet și, datorită paletelor de captare a energiei solare, arată ca o moară zburătoare, de dimeniunile menționate: un teren de baschet.
Imaginați-vă că dimineața ați vedea așa ceva în grădină sau atârnat de un balcon în spatele blocului…
La bord, Juno are o camera foto color și 3 membri ai echipajului făcuți din Lego.
Sunt miniaturi de dimensiuni reduse, de 3 cm: unul este Galileo Galilei, în memoria celui care a descoperit cei 4 sateliți, al doilea este zeul Roman Jupiter și al treilea este Juno, soția lui Jupiter.
Cei 3 membri ai echipajului au menirea de a-i inspira pe copii să învețe știința spațială și să studieze matematica.
Aproape 5 ani a călătorit Juno spre planeta Jupiter, vizibilă și de pe Terra cu ochiul liber din ianuarie până în august, când este cea mai mare stea de pe cer.
Juno va înconjura planeta de 37 de ori în 20 de luni și va coborî 4000 km sub plafonul de nori care înconjoară planeta: o minge de gaz de 11 ori mai mare decât Pământul.
Misiunea navetei Juno se va încheia la 20 feb 2018 când se va prăbusi pe Jupiter.
Tudor Petruț, Radio Timișoara