Reglementări pentru pacienţii europeni
16 miniştri ai sănătăţii din ţările Europei centrale şi de Est s-au întâlnit la Bucureşti pentru a încheia un acord menit să crească accesul pacienţilor din regiune la tratement şi medicamente scumpe.
Articol editat de Andreea Leonid, 8 iulie 2016, 20:15
Este ce-a de a doua reuniune organizată la iniţiativa României şi Bulgariei, după cea de la Sofia, iar coordonarea acestui proeict a fost preluată de ţara noastră.
Ministrul de resort, Vlad Voiculescu, anunţă că în prezent se poartă discuţii cu Estonia şi Ungaria pentru cooptarea în acest plan. El atrage atenţia că din totalul fondurilor alocate sistemelor sanitare, cheltuielile cu medicamentele în ţările care au reprezentanţi la reuniune sunt de până la 25%, iar ritmul de majorare a cheltuielilor cu produsele farmaceutice îl depăşeşte pe cel al PIB. Vlad Voiculescu mai spune că peste 60% din produsele farmaceutice utilizate sunt compensate, ceea ce presupune un efort din partea statelor.
Vlad Voiculescu: Ceea ce încercăm prin această iniţiativă este în mod clar să avem o poziţie de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic. În următoarea perioadă grupurile de lucru din fiecare ţară vorlucra la un acord care să reliefeze principiile pe care le-am agreat astăzi. Suntem ţări cu profiluri economice asemănătoare şi sunt ţări care întâmpină aproximativ acelaşi tip de probleme. Mă refer, pe de o parte, la preţul prohibitiv al unora dintre medicamentele noi, care apar pe piaţă, de asemenea mă refer la dispariţia unor medicamente de pe piaţă, la problemele pe care multe dintre ţările noastre le întâmpină cu exportul paralel.
Ţările reprezentate la întâlnire au fost Bulgaria, Croaţia, Letonia, Macedonia, Republica Moldova, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.
RADOR