Se ”vindecă” stratul de ozon de deasupra Antarcticii
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii s-a micşorat semnificativ
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 iulie 2016, 18:00
Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a început să se micşoreze ca urmare a interzicerii unor poluanţi, sunt de părere oamenii de ştiinţă.
Potrivit unui studiu, dimensiunea găurii din stratul de ozon s-a micşorat cu aproape patru milioane de km pătraţi începând cu anul 2000.
Reducerea constatată, comparabilă cu dimensiunea statului indian, a luat prin susprindere cercetătorii care estimau contrariul, luând în considerare efectele negative ale erupţiilor vulcanice. Susan Solomon, şeful conducătorul studiului, a declarat că nu se aştepta ca această evoluţie să se înregistrateze atât de devreme.
Gaura în stratul de ozon, care protejează planeta de razele ultraviolete emise din spaţiu, a fost descoperită în anii ’50 şi, nu după mult timp, s-a luat decizia de renunţare la unii compuşi chimici aflaţi în aerosoli şi aparate frigorifice.
Prin Protocolul de la Montreal asupra Substanțelor care Distrug Stratul de Ozon din 1987 s-a convenit oprirea treptată a producției mai multor substanțe considerate a fi responsabile pentru distrugerea stratului de ozon – CFC şi HCFC. Gaura din stratul de ozon se micşora anual, iar în 2015 s-a constatat atingerea unei mărimi record.
O echipă formată din cercetători britanici şi americani au măsurat modificările din gaura de ozon, luând în calcul inclusiv efectele erupţiei din 2015 a vulcanului chilian, Calbuco. Doamna Solomon a declarat:
Putem fi siguri acum că prin măsurile luate am readus planeta pe un drum al vindecării.
Protocolul de la Montreal este considerat o mare realizare, aproape 200 de ţări reunindu-se pentru a ajunge la un acord comun pentru a contribui la protejarea planetei, spre deosebire de alte încercări nereuşite de a ajunge la angajamente de mediu.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: