Ce e indicat să mâncăm în zilele caniculare?
Zilele toride pe care le-am aşteptat în timpul iernii, ne dau bătăi de cap în ceea ce priveşte alimentaţia. Ce este indicat să consumăm vara, când e foarte cald afară? Ce aşteaptă organismul nostru să primească, pentru a ne dărui energia de care avem nevoie?
Articol editat de Carmen Sas, 11 iulie 2016, 11:24 / actualizat: 12 iulie 2016, 12:17
Toate grupele de alimente sunt indicate, atenţie însă la proporţii, spun specialiştii!!!
Nicio masă fără:
- fructe: mere, pere, struguri dulci, pepene verde , pepene galben , piersici, rosii, mandarine , kiwi, cirese, avocado, caise
- legume: roşii, castraveţi, dovlecei, ardei, vinete, fasole verde
- cereale integrale, orez, pâine neagra cu seminte;
- produse din lapte fermentat, în special iaurt
- sucuri naturale din fructe si legume
- ceaiuri (ceai verde, negru, infuzii de plante)
Putem consuma liniştiţi chiar şi cafea, cu condiţia ca aceasta să fie naturală şi să nu facem abuz de cantitate. Mâncărurile foarte calde (supă, ciorbă) sau picante sunt şi ele bune atunci când temperaturile sunt ridicate, deoarece ajută la transpiraţia corpului.
Alimente contraindicate pe caniculă:
- alimente grase
- carne de vită
- carne de porc
- alcool
Deşi foarte tentante, îngheţata sau produsele ţinute la frigider nu fac bine corpului. Motivul pentru care consumul acestor produse nu este indicat, în exces, evident, este legat de reacţia pe care corpul o are la produsele reci, care pot genera o stare de şoc, astfel încât corpul nu se va mai putea răci. Chiar şi apa trebuie consumată la temperatura camerei şi ar fi bine ca la un interval de 15-20 de minute, să bem un pahar de apă.
Redacţia