Urme de canibalism pe sheletele Oamenilor de Neanderthal din nordul Europei
Potrivit oamenilor de ştiinţă care au analizat oasele Oamenilor de Neanderthal, care locuiau în Europa de Nord, în regiunea respectivă a existat canibalismul.
Articol editat de , 12 iulie 2016, 06:00
Anumite tăieturi şi urme descoperite pe oasele găsite în Peştera Goyet din Belgia fac referire la canibalism. Cele mai vechi oseminte au 45.500 de ani – a precizat grupul de cercetători, condus de Hervé Bocherens, de la Universitatea din Tübingen, în revista ştiinţifică intitulată „Scientific Reports”.
Osemintele poartă pe ele urme de activităţi foarte intense jupuire, tăiere şi îndepărtare a măduvei osoase – se menţionează în comunicatul universităţii, care a fost dat publicităţii cu privire la studiul apărut. Cercetătorii nu au precizat dacă aceste activităţi au fost efectuate în mod simbolic sau în scopuri alimentare.
Urme asemănătoare de canibalism au fost descoperite deja anterior pe unele schelete ale Oamenilor de Neanderthal din Spania şi din Franţa.
Se presupune că oamenii de Neanderthal utilizau oasele aproapelui său ca unelte de muncă – menţionează comunicatul. Acest lucru este confirmat, între altele, şi de cele patru oase descoperite recent care erau folosite pentru ascuţirea uneltelor din piatră. Pentru astfel de activităţi se foloseau deseori oase de animale – se precizează în comunicatul universităţii.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: