Ce se ştie până acum despre atentatul de la Nisa
Cel puţin 80 de persoane au fost ucise joi pe Promenade des Anglais la Nisa, în sud-estul Franţei, de un camion care a pătruns în mulţime în timpul focului de artificii oferit cu ocazia zilei naţionale. Este vorba despre un atac „terorist”, a declarat François Hollande. Iată în rezumat ce se ştie despre atentatul de la Nisa, citat de AFP.
Articol editat de Carmen Sas, 15 iulie 2016, 10:29
Către orele 23:00 (21:00 GMT), mulţimea s-a îndreptat către foarte frecventata Promenade des Anglais pentru tradiţionalele festivităţi de 14 iulie. Focul de artificii tocmai se încheia atunci când un camion alb a pătruns în mulţime. El a zdrobit pe o distanţă de doi kilometri toate persoanele care i s-au ivit în cale.
„S-au tras focuri de armă şi şoferul a fost ucis„, a povestit Sebastien Humbert, subprefectul regiunii Alpii Maritimi, departamentul în care se află oraşul Nisa.
Un perimetru de securitate a fost imediat stabilit în apropiere de Promenade des Anglais, care a fost complet blocată.
Vineri către 01:00 (23:00 GMT), poliţia tehnică şi ştiinţifică a efectuat primele cercetări asupra camionului alb, imobilizat în faţă la Palais de la Méditerranée, un luxos complex hotelier. Cauciucurile vehiculului erau crăpate şi portiera şoferului era ciuruită de gloanţe, a constatat un coresponde AFP.
Vineri, 15 iulie, la prima oră a dimineţii, bilanţul atacului era de 80 de morţi, printre care se aflau şi copii, şi de zeci de răniţi, dintre care 18 în stare foarte gravă, potrivit unui bilanţ oficial.
Un plan de urgenţă a fost întocmit la spitalul din Nisa pentru a primi răniţii.
Acte de identitate pe numele unui franco-tunisian, în vârstă de 31 de ani şi domiciliat în Nisa, au fost găsite în camion, dar nu se ştie dacă acestea îi aparţin ucigaşului. Potrivit unei surse a poliţiei, bărbatul în cauză este cunoscut doar pentru nişte delicte de drept comun.
„Au început investigaţiile pentru a se afla dacă individul a acţionat singur sau dacă el a beneficiat de complici care au fugit„, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne.
Cel puţin o armă a fost găsită în interiorul camionului, a precizat o sursă poliţienească.
„Erau arme în acest vehicul, arme grele, nu pot spune mai multe, aceasta este responsabilitatea prefectului şi a procurorului”, le-a spus jurnaliştilor Christian Estrosi, preşedintele regiunii Nisa.
La mai puţin de o oră după aceste fapte, autorităţile locale evocaseră un atentat, cerând populaţiei să rămână în locuinţe.
Este privilegiată pista teroristă, a afirmat o sursă apropiată anchetei. Vineri, 15 iulie, către 01:30 (23:30 joi), secţia antitero a Parchetului din Paris a preluat ancheta. La 03:00, nicio revendicare a atacului nu avusese loc.
„Determinarea ucigaşului nu lasă loc niciunei îndoieli, dar este încă prea devreme pentru a susţine că este vorba despre un terorist sau nu”, a explicat o sursă a poliţiei.
Totuşi, alegerea modului de operare şi a acestei date simbolice evocă stilul unor grupări jihadiste ca Al-Qaeda sau Statul Islamic.
Într-un mesaj audio difuzat în 2014, purtătorul de cuvânt oficial al Statului Islamic, Abu Mohammed Al-Adnani, îi încuraja pe cei pe care el îi numea „soldaţii califatului” să folosească orice armă disponibilă. După modelul jihadist al Statului Islamic, pe 13 iunie, Larossi Aballa, i-a asasinat cu un cuţit pe un poliţist şi pe soţia acestuia la locuinţa lor aflată în regiunea pariziană.
„Dacă nu puteţi declanşa o bombă sau să trageţi un glonţe”, spunea Abu Mohammed Al-Adnani, atunci, „descurcaţi-vă (…) loviţi-i cu maşina”.
Pe 11 iulie, ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, care se bucura că Euro-2016 se încheiase fără niciun incident major, afirmase că „ameninţarea teroristă se menţine”, chemând la vigilenţă pe perioada estivală, mai scrie AFP.
Radio România Actualităţi