Ascultă Radio România Cluj Live

Ce gătim vara ca să nu stăm mult timp în bucătărie?

Oricât de pasionată ar fi de gătit bunătăţi, orice gospodină se fereşte cât poate de-a sta prea mult în bucătărie când afară temperatura depăşeşte 30 de grade. Totuşi, chiar dacă nu ne place când termometrele se blochează cu încăpăţânare la 33-35 de grade, anotimpul cald este foarte generos datorită produselor care transformă pieţele în tablouri viu colorate.

Ce gătim vara ca să nu stăm mult timp în bucătărie?

Articol editat de , 17 iulie 2016, 06:00 / actualizat: 26 iunie 2019, 19:44

Aşa că, dis de dimineaţă, când aerul nu e încă încins, fuga la piaţă pentru produsele de sezon care ne ajută să stăm mai puţin în bucătărie. Am întrebat câteva gospodine ce gătesc vara, pentru a fi şi gustos şi uşor de făcut. Am înţeles repede că legumele sunt vedete, dar şi că din când în când, o felie de pită cu untură şi roşii, ori o bucată de slană cu ceapă sunt tare bune:

– Gătesc mâncăruri de dovlecei şi păstăi, prepar tot felul de salate şi cel puţin de două ori pe săptămână mâncăm şi carne.

– Doar mâncăruri lejere, de vară: supică de legume, conopidă, salate. Când avem câte o supă uşoară, merge şi o bucată de slănină cu puţină ceapă.

– Când cum. Dacă într-o zi gătesc cu carne, în cealaltă zi mâncăm mai uşor, adică păstăi ori alte legume.

– Soţul meu e vegetarian, aşa că gătesc mai mult mâncăruri uşoare. La mine merge din când în când şi o bucăţică de slănină cu roşii şi ceapă, sau o felie de pâine unsă cu untură.

Să recapitulăm aşadar: dovlecei, varză, conopidă, vinete, salate, păstă -, acestea sunt produsele care vara, ne salvează de la stat lângă aragaz. Iar dacă luăm seama cum prepară două gospodine mâncăricarica de dovlecei şi păstăile cu usturoi, chiar putem să ne relaxăm:

Mâncărica de dovlecei: Punem la călit în puţin ulei nişte ceapă şi amestec de ardei cu roşii. Adaugăm apoi dovleceii răzuiţi şi storşi de lichidul pe care îl lasă, iar după ce fierb puţin se adaugă o cantitate mică de smântână amestecată cu faină şi mărar după gust.

Păstăi cu usturoi: Păstăile se fierb în apă cu frunze de ţelină şi nişte legume, iar când sunt fierţi se scurg şi se călesc în puţin ulei cu usturoi.

Şi acum, fuga la piaţă: noi v-am dat idei, dumneavoastră alegeţi! 🙂

 

Stela Tudor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!
„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 13:59

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO

Cică să nu deranjăm habitatul lor natural; păi şi cu habitatul meu cum rămâne?, se întreabă un clujean căruia castorii i-au distrus deja...

„Habitatul lor sau al meu?” Când castorii devin vecini problemă | FOTO
Reportaje sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect

Cu o suprafață de peste 4.000 de metri pătrați, indoor și outdoor, cel mai mare centru de artă imersivă din Europa, MINA oferă vizitatorilor...

MINA Cluj: locul unde arta și tehnologia se îmbină perfect
Reportaje vineri, 17 ianuarie 2025, 10:58

Avem un castel, ce facem cu el?

Avem un castel proaspăt restaurat, ce facem cu el? Răspunsuri la această întrebare vom afla la Casa Tranzit, str. Barițiu, nr. 16, din Cluj...

Avem un castel, ce facem cu el?
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 16:33

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu

Ziua Culturii Naționale a fost celebrată la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj, prin-un eveniment denumit sugestiv „Călătorie între...

Călătorie între stele și dor – o sărbătoare a culturii la Liceul Teoretic Avram Iancu
Reportaje joi, 16 ianuarie 2025, 10:21

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA

Patru studente de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au câștigat o renumită competiție internațională de business organizată în...

Studenții UBB, campioni mondiali în SUA