Ce gătim vara ca să nu stăm mult timp în bucătărie?
Oricât de pasionată ar fi de gătit bunătăţi, orice gospodină se fereşte cât poate de-a sta prea mult în bucătărie când afară temperatura depăşeşte 30 de grade. Totuşi, chiar dacă nu ne place când termometrele se blochează cu încăpăţânare la 33-35 de grade, anotimpul cald este foarte generos datorită produselor care transformă pieţele în tablouri viu colorate.
![Ce gătim vara ca să nu stăm mult timp în bucătărie? Ce gătim vara ca să nu stăm mult timp în bucătărie?](https://www.radiocluj.ro/wp-content/uploads/2016/07/legume-in-piata-3.jpg)
Articol editat de , 17 iulie 2016, 06:00 / actualizat: 26 iunie 2019, 19:44
Aşa că, dis de dimineaţă, când aerul nu e încă încins, fuga la piaţă pentru produsele de sezon care ne ajută să stăm mai puţin în bucătărie. Am întrebat câteva gospodine ce gătesc vara, pentru a fi şi gustos şi uşor de făcut. Am înţeles repede că legumele sunt vedete, dar şi că din când în când, o felie de pită cu untură şi roşii, ori o bucată de slană cu ceapă sunt tare bune:
– Gătesc mâncăruri de dovlecei şi păstăi, prepar tot felul de salate şi cel puţin de două ori pe săptămână mâncăm şi carne.
– Doar mâncăruri lejere, de vară: supică de legume, conopidă, salate. Când avem câte o supă uşoară, merge şi o bucată de slănină cu puţină ceapă.
– Când cum. Dacă într-o zi gătesc cu carne, în cealaltă zi mâncăm mai uşor, adică păstăi ori alte legume.
– Soţul meu e vegetarian, aşa că gătesc mai mult mâncăruri uşoare. La mine merge din când în când şi o bucăţică de slănină cu roşii şi ceapă, sau o felie de pâine unsă cu untură.
Să recapitulăm aşadar: dovlecei, varză, conopidă, vinete, salate, păstă -, acestea sunt produsele care vara, ne salvează de la stat lângă aragaz. Iar dacă luăm seama cum prepară două gospodine mâncăricarica de dovlecei şi păstăile cu usturoi, chiar putem să ne relaxăm:
Mâncărica de dovlecei: Punem la călit în puţin ulei nişte ceapă şi amestec de ardei cu roşii. Adaugăm apoi dovleceii răzuiţi şi storşi de lichidul pe care îl lasă, iar după ce fierb puţin se adaugă o cantitate mică de smântână amestecată cu faină şi mărar după gust.
Păstăi cu usturoi: Păstăile se fierb în apă cu frunze de ţelină şi nişte legume, iar când sunt fierţi se scurg şi se călesc în puţin ulei cu usturoi.
Şi acum, fuga la piaţă: noi v-am dat idei, dumneavoastră alegeţi! 🙂
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.