Facebook dă lovitura de graţie televiziunii!
Oricine poate să transmită live pe Facebook în prezent. În acelaşi timp, orice utilizator poate urmări în direct evenimente majore de oriunde în lume, fără a mai deschide televizorul. Putem vorbi în acest context de sfârşitul televiziunii clasice? Jurnaliştii de la Business Insider sunt de părere că da.
Articol editat de Carmen Sas, 17 iulie 2016, 10:00
Săptămâna trecută, poliţiştii din Falcon Heights, Minnesota, au împuşcat mortal un bărbat într-o maşină. Prietena celui ucis, care se afla în maşină în momentul incidentului, şi-a scos imediat telefonul şi a început să transmită în direct imagini de la faţa locului, folosind noua funcţie Facebook Live. În ziua următoare, întreaga ţară a fost cuprinsă de proteste.
În timpul unuia dintre aceste proteste, în Dallas, un bărbat a împuşcat mai mulţi poliţişti. Cinci dintre victime au murit. Şi de această dată, evenimentele au fost transmise live pe Facebook de către un utilizator al reţelei sociale. Ambele filmări au fost vizionate de milioane de persoane.
Când Facebook a introdus funcţia Live în luna aprilie, nu era foarte clar la ce putea servi. Scopul său a devenit evident acum: înlocuirea ultimului bastion al televiziunii: transmisiile live.
Televiziunea nu trece printr-o perioadă prea bună în prezent, când oamenii preferă să urmărească emisiunile preferate online şi încep să renunţe la serviciile companiilor de cablu. Prin urmare, ratingurile înregistrate de posturile de televiziune au scăzut în ultimii ani pentru aproape toate grupurile demografice.
Un sondaj Nielsen realizat pe un eşantion de 30.000 de oameni din întreaga lume a relevat că între 20% şi 25% dintre telespectatorii cu vârste mai mici de 49 de ani intenţionează să renunţe la abonamentele de cablu TV în următorii ani. Dacă oamenii pot renunţa la programele TV în favoarea serviciilor online oferite de companii ca Netflix sau Amazon, nimic nu poate înlocui televizorul în ceea ce priveşte evenimentele sportive live şi transmisiile în direct ale posturilor de ştiri.
Cu toate acestea, pe parcursul ultimului an, au existat indicii cu privire la faptul că transmiterea în direct a evenimentelor sportive nu va rămâne o exclusivitate a televiziunii pentru totdeauna. Lucrurile sunt şi mai evidente în cazul posturilor de televiziune de ştiri, care, deşi prezintă avantajul de a-i ajuta pe telespectatori să înţeleagă ceea ce văd, pot fi acuzate de lipsă de obiectivitate sau pot fi pur şi simplu plictisitoare.
Comparând acest lucru cu milioanele de oameni care au smartphone-uri prin intermediul cărora pot transmite evenimentele majore la care asistă în timp ce acestea au loc, televiziunea se află în dezavantaj. Cum oricine poate urmări pe Facebook evenimentul în formă brută, din punctul de vedere al spectatorului, ce motiv ar mai avea să deschidă televizorul?, se întreabă jurnaliştii.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.