Caravana Metropolis – cinefilii prezenți la datorie, indiferent de vreme
Indiferent de vremea de afară, Piața Mică din Sibiu a fost plină de cinefili săptămâna trecută. Noi sau veterani ai festivalului de film, oamenii au stat chiar și pe jos ca să urmărească filmele câștigătoare de premii în toată lumea.
Articol editat de , 18 iulie 2016, 06:00 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:06
Caravana Metropolis a venit anul acesta cu șase din cele mai apreciate filme ale ultimului an – de la Amy, film documentar despre viața regretatei Amy Winehouse, până la The Danish Girl, producție care arată modul în care a apărut primul travestit, festivalul a adus de toate. Publicul a fost entuziasmat de paleta largă de genuri de filme și a încercat să prindă cât mai mult din proiecțiile aduse la Sibiu anul acesta.
Este excepțional și am venit în fiecare seară. Am fost încă de la prima ediție și am zis că indiferent de vreme și codurile meteorologilor, eu voi fi prezentă și așa a și fost. Nu am ratat nimic, dar îmi pare rău că la Amy nu am putut să rămân din cauza ploii.
Nu am ratat niciun festival de film până acum și nu aveam de gând să încep acum, așa că iată-mă. Nu m-a speriat ploaia.
O aduc pe fiica mea în fiecare an la festival. E bine să învețe de mică ce și cum e cu filmele pentru că așa suntem și eu și mama ei.
Arad, Timișoara, Brașov, București și Sibiu au fost orașele norocoase care s-au bucurat de proiecțiile în aer liber. Sibiul a fost cu atât mai norocos cu cât a mai avut parte de un festival de film cu scurt timp în urmă, TIFF 2016.
Iată lista cu filmele care au fost proiectate la Sibiu:
- Brooklin
Ellis Lacey vine din Irlanda la New York în anii 1950. Prinsă între dorul de casă și un nou stil de viață, ea va trebui să aleagă între doi bărbați pe care îi iubește și două țări. Povestea personajului Ellis este povestea unei femei care pleacă de acasă și se maturizează, devine puternică și încrezătoare în sine, se descoperă și înfruntă lipsa, tristețea și greutățile și se dezvoltă.
2. Youth
“La giovinezza” spune povestea a doi bătrâni prieteni – un dirijor şi compozitor, pe de o parte, şi un regizor, pe de altă parte -, care se gândesc la cât timp le-a mai rămas de trăit, în timp ce îşi petrec vacanţa în Munţii Alpi. Filmul urmăreşte eforturile celor doi de a se întoarce la cariera lor, precum şi relaţiile pe care le au cu copiii lor, dar şi modul în care aceştia interacţionează cu ceilalţi oaspeţi ai hotelului la care sunt cazaţi.
3. Deephan
Fugind din calea războiului civil din Sri Lanka, un fost soldat, o femeie tânără și o fetiță pretind că sunt o familie pentru a trece granițele. Refugiați în Franța, într-un oraș problematic, abia cunoscându-se unii pe alții, ei încearcă să-și construiască un cămin.
4. Mustang
Este începutul verii. Într-un sat din nordul Turciei, Lale și cele patru surori ale sale se întorc de la școală, jucându-se cu un grup de băieți. Jocurile lor, considerate necuviincioase de familie, provoacă un scandal cu consecințe neprevăzute. Progresiv, părinții lor transformă casa într-o închisoare. Treburile casnice înlocuiesc activitățile școlare și căsătoriile sunt aranjate. Cele cinci surori, conduse de dorința de libertate, răstoarnă limitele impuse de către familia lor.
5. Amy
Un talent unic într-o generaţie, Amy Winehouse a fost o cântăreaţă ce a captat atenţia întregii lumi. Un artist de jazz în cel mai autentic sens al cuvântului – a scris şi a cântat din suflet, folosindu-se de harul său muzical pentru a-şi analiza propriile probleme.
6. The Danish Girl
Este anul 1910, iar pictorița Gerda Gottlieb așteaptă un model. Acesta întârzie să apară, așa că Gerda îl roagă pe soțul ei, Einar, să îmbrace desuuri de damă pentru a-i poza. Niciunul dintre ei nu știe că acest eveniment minor le va schimba viețile: Einar se va reinventa treptat sub numele de Lili Elba, iar două decenii mai târziu va deveni primul bărbat din lume care va suporta o operație de schimbare a sexului.
Cristina Bălău
Puteți să ascultați Radio Antena Sibiului online AICI.