Ascultă Radio România Cluj Live

Americanii, cei mai mari risipitori de alimente

Jumătate din produsele alimentare din SUA sunt aruncate la gunoi – studiu

Americanii, cei mai mari risipitori de alimente
Foto: Americanii, cei mai mari risipitori de alimente

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 iulie 2016, 06:00 / actualizat: 20 iulie 2016, 11:55

Americanii aruncă la gunoi aproape tot atâtea alimente cât consumă, din cauza unui cult al perfecţiunii.

Cantităţi imense de produse proaspete cultivate în SUA sunt lăsate să putrezească pe câmp, date hrană animalelor sau ajung direct de pe terenurile agricole la groapa de gunoi, din cauza standardelor cosmetice nerealiste şi nerentabile, după cum arată datele oficiale şi discuţiile cu zeci de fermieri sau lucrători în industria agronomică.

Potrivit unui bilanţ guvernamental, aproximativ 60 de milioane de tone de produse, în valoare de 160 de miliarde de dolari, sunt irosite de retaileri şi consumatori în fiecare an – ceea ce înseamnă o treime din totalul alimentelor. Dar aici intră doar pierderile din sfera desfacerii.

În ceea ce priveşte producţia, legumele neconforme standardelor sunt deseori abandonate pe teren pentru a economisi costul recoltării, sau sunt lăsate să putrezească în depozite din cauza unor defecte minore care nu afectează neapărat prospeţimea sau calitatea. Astfel că în total, cantitatea de alimente care se pierd în SUA se apropie de jumătate din integralitatea produselor cultivate, afirmă experţii.

Se consideră că hrana irosită antrenează scăderea veniturilor gospodăriilor – cam cu 1.600 de dolari anual pentru o familie cu patru membri – şi constituie o provocare directă pentru programele globale de combatere a foametei, sărăciei şi schimbării climatului.

La nivel mondial, se iroseşte cam o treime din alimente: 1,6 miliarde de tone de produse pe an, cu o valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Dacă aceste produse ar fi aranjate în cutii de 20 de metri cubi, ar umple 80 de milioane de astfel de ambalaje, suficient pentru a acoperi distanţa până la Lună şi a o înconjura o dată.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate