Americanii, cei mai mari risipitori de alimente
Jumătate din produsele alimentare din SUA sunt aruncate la gunoi – studiu
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 iulie 2016, 06:00 / actualizat: 20 iulie 2016, 11:55
Americanii aruncă la gunoi aproape tot atâtea alimente cât consumă, din cauza unui cult al perfecţiunii.
Cantităţi imense de produse proaspete cultivate în SUA sunt lăsate să putrezească pe câmp, date hrană animalelor sau ajung direct de pe terenurile agricole la groapa de gunoi, din cauza standardelor cosmetice nerealiste şi nerentabile, după cum arată datele oficiale şi discuţiile cu zeci de fermieri sau lucrători în industria agronomică.
Potrivit unui bilanţ guvernamental, aproximativ 60 de milioane de tone de produse, în valoare de 160 de miliarde de dolari, sunt irosite de retaileri şi consumatori în fiecare an – ceea ce înseamnă o treime din totalul alimentelor. Dar aici intră doar pierderile din sfera desfacerii.
În ceea ce priveşte producţia, legumele neconforme standardelor sunt deseori abandonate pe teren pentru a economisi costul recoltării, sau sunt lăsate să putrezească în depozite din cauza unor defecte minore care nu afectează neapărat prospeţimea sau calitatea. Astfel că în total, cantitatea de alimente care se pierd în SUA se apropie de jumătate din integralitatea produselor cultivate, afirmă experţii.
Se consideră că hrana irosită antrenează scăderea veniturilor gospodăriilor – cam cu 1.600 de dolari anual pentru o familie cu patru membri – şi constituie o provocare directă pentru programele globale de combatere a foametei, sărăciei şi schimbării climatului.
La nivel mondial, se iroseşte cam o treime din alimente: 1,6 miliarde de tone de produse pe an, cu o valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Dacă aceste produse ar fi aranjate în cutii de 20 de metri cubi, ar umple 80 de milioane de astfel de ambalaje, suficient pentru a acoperi distanţa până la Lună şi a o înconjura o dată.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: