Mlaștini demne de patrimoniu UNESCO
UNESCO a inclus mlaştinile din Irak, cândva distruse de dictatorul Saddam Hussein, în patrimoniul mondial. Zona desemnată este compusă din şapte amplasamente: trei situri arheologice şi patru terenuri umede mlăştinoase din sudul Irakului, a precizat Unesco.
Articol editat de cristina.rusu, 20 iulie 2016, 15:00
Zona include oraşele arheologice Uruk şi Ur precum şi situl arheologic Tell Eridu, care fac parte din vestigiile oraşelor şi aşezărilor sumeriene construite în sudul Mesopotamiei între mileniile IV şi III î.Hr, menţionează organizaţia culturală mondială.
Iar mlaştinile irakiene Ahwar din sudul Irakului sunt unice, formând unul din cele mai mari sisteme de deltă continentală din lume, într-un mediu extrem de torid şi arid, explică Unesco.
Mlaştinile se întindeau cândva pe o suprafaţă de 20.000 de kmp, dar au fost distruse în urma deciziei lui Saddam Hussein de a fi asanate, în anii 1990, pentru a nu mai fi folosite ca ascunzători de gherilele şiite care se opuneau regimului.
Multe din barajele şi canalele construite din ordinul dictatorului au fost demolate între timp, ceea ce a permis apelor Tigrului şi Eufratului să inunde din nou zona, a facilitat întoarcerea peştilor şi revenirea oamenilor.
Totuşi, barajele din amonte, din Siria şi Turcia, continuă să limiteze curgerea apei în mlaştini şi nivelul ridicat de salinitate a dus la moartea multor peşti şi a făcut ca apa să fie nepotabilă.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.