Cum se explică incendiile din Delta Văcărești
Delta Văcăreşti are nevoie urgentă de protecţie, spun organizaţiile ecologiste.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 21 iulie 2016, 10:00
Pompierii au intervenit din nou luni pentru a stinge flăcările care au cuprins vegetaţia uscată pe aproximativ o mie de metri pătraţi. Acesta este al cincilea incendiu din ultima săptămână, precizează la RFI directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti, Dan Bărbulescu.
Cum se explică înmulţirea incendiilor din Delta Văcăreşti?
Şi pentru noi e surprinzător fenomenul. Perioada în care incendiile sunt mai frecvente este septembrie, final de octombrie şi primăvara(…). Nu ştiu care este explicaţia, probabil neglijenţa, oamenii care în continuare intră şi nu respectă locul, incendiază cabluri pentru firele de cupru, pescarii care fumează şi-şi aruncă chiştoacele sau poate chiar piromani (…). Nu vreau să avansez scenariul unei mâini criminale, până nu există dovezi clare din partea Poliţiei, spune Dan Bărbulescu.
Zona are nevoie de protecţie, de pază mai consistentă decât ceea ce se întâmplă în momentul de faţă. Am înţeles că Primăria Capitalei a introdus chiar Poliţia călare şi patrulează în parc. Zona este foarte întinsă şi accesul este liber. Nu zic că accesul ar trebui restricţionat, dar cred că la nivel de pază şi protecţie ar trebui să se facă mai mult. Din punctul nostru de vedere, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti, cred că Ministerul Mediului trebuie să lanseze de urgenţă procedura de administrare a ariei naturale protejate, astfel încât administratorul să aplice în mod corespunzător în viitorul apropiat măsuri de pază, conservare şi protecţie a naturii, declară directorul executiv al Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti.
Guvernul a declarat în luna mai Lacul Văcăreşti Parc Natural cu regim de arie naturală protejată. Zona devine astfel cel mai mare spaţiu verde al Bucureştiului, cu o suprafaţă totală de 186 de hectare.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: