Festin la Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului
Dacă timpul îți permite să îți rupi cel puțin o oră, atunci este obligatoriu să ajungi la Târgul de Țară din Complexul Național Muzeal ASTRA.
Articol editat de , 21 iulie 2016, 17:39 / actualizat: 13 iulie 2017, 13:04
Până duminică, aici dai cu ochii de 25 de meșteri olari și bucătari din România și Ungaria, ce se întrec în cadrul concursului „Frumos. Ceramic. Folositor”. De când am ajuns acolo, ochii mi-au picat pe un vas de lut, o tradițională oală de sarmale, dar care avea ceva mai deosebit. Avea atașat un mâner din metal, astfel că poate fi comparat cu un ceaun, dar cu capac. În încercarea de a afla ce se poate găti în oală, am dat cu ochii de un maghiar get pe get, care nu știa niciun cuvânt românește. Salvarea a venit însă de la un voluntar și astfel am putut afla de la Gabor rețeta unei mâncări tradiționale ungurești.
Se prepară cu varză murată, se adaugă fasole înmuiată în vin alb și ceva specific locului, un cârnaț care se face numai la noi. Aceste ingrediente se așează în straturi. Când este gata, luăm puțină zeamă pe care o amestecăm cu smântână și lăsăm să dea în clocot. Dacă cineva mănâncă o farfurie din această specialitate, va fi în stare chiar să mute Munții Făgăraș din loc.
Pentru cei pe care o astfel de rețetă îi duce cu gândul la lunile pe care ar trebui să le petreacă la sală după o porție mâncată în muzeu, ne-am gândit să găsim și o variantă mai ușoară, dar care, musai și ea să fie pregătită tot în vas ceramic și cum altfel decât pe foc deschis. Așa am dat peste tanti Iutko, ce pregătea o supă de tarhon.
Iau ceapă și untură, adaug morcovi, ceapă verde, ardei roșu și țelină. Folosesc puțin piept de pui tăiat pentru aromă. Ingredientul special este tarhon, la care adaug și alte ierburi, dar și sare, piper și ulei. Supa se gătește la temperatură medie iar apoi la foc puternic în ultimele minute.
Despre întregul festival de la Sibiu ne vorbește Carla Roșca, muzeograf.
Este un altfel de târg al olarilor, în care criteriile de participare au fost să realizeze vase de lut, să lucreze la roata olarului și să gătească în vase de lut pe vatră deschisă. În cadrul târgului avem ateliere de olărit pentru copii și adulți, în special sâmbătă și duminică. Așteptăm publicul vizitator să cumpere, să învețe să deosebească vasele de plumb de cele ecologice, să lucrăm împreună la roată și să ne cunoaștem mai bine.
Sâmbătă și duminică vizitatorii vor putea să și deguste mâncărurile pregătite de olarii bucătari.
Cristian Florea
Foto: Cristina Bălău
Puteți să ascultați Radio Antena Sibiului online AICI.