Ziua Bunei Vecinătăți, o sărbătoare a fraternității româno-ucrainene
Programul Zilei Bunei Vecinătăți, eveniment de amploare care se va desfășura duminică, 24 iulie, la Muzeul Satului din Sighetu Marmației, este aproape definitivat. Manifestarea este organizată de Instituția Prefectului – Județul Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației, Centrul Cultural Sighetu Marmației și 24 de primării din Țara Maramureșului.
Articol editat de , 21 iulie 2016, 13:17 / actualizat: 1 martie 2017, 14:17
La eveniment vor participa oficialități române și ucrainene, printre care menționăm pe: guvernatorul regiunii Transcarpatia, Ghenadii Moskal, președintele Administrației Regionale de Stat Rahiv, Basaraba Pavlo Vasylovici, președintele Radei raionale Rahiv, Dan Vasyl Ivanovici, prefectul județului Maramureș, Sebastian Mihai Lupuț, subprefectul Alexandru Bondrea, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinții Doru Dăncuș și Lucian Morar, primari ai localităților din Transcarpatia și din județul Maramureș. Scopul principal al Zilei Bunei Vecinătăți este strângerea relațiilor între administrațiile locale din stânga și dreapta Tisei și punerea bazelor unor colaborări viitoare, în beneficiul locuitorilor din Maramureș și Transcarpatia. Se dorește, pe viitor, realizarea unor proiecte transfrontaliere, finanțate din fonduri europene, de care să beneficieze deopotrivă românii și ucrainenii de dincoace și dincolo de graniță. Cu prilejul evenimentului de duminică, autoritățile din Maramureș și Transcarpatia vor purta discuții pe marginea unor proiecte comune, cum ar fi podurile peste Tisa, redeschiderea clinicii din Slatina și altele.
Întâlnirea oficialităților române și ucrainene va avea loc la ora 11, pe podul de peste Tisa, unde oaspeții vor fi întâmpinați cu colac, sare și horincă. De aici, autoritățile se vor deplasa la Muzeul Satului, unde vor fi primite de trâmbițașii din Strâmtura și de fetele din grupul Moroșanca. Doi cai înstruțați vor transforma primirea într-un moment pitoresc. În continuare, cei mai de seamă reprezentanți ai administrațiilor din Maramureș și Transcarpatia vor urca pe scenă, unde se va intona imnul și se va rosti o rugăciune. Programul va continua cu alocuțiunile rostite de oficialități, precum și cu semnarea protocolului de înfrățire între municipiul Sighetu Marmației și orașul Hust. În a doua parte a programului, oficialii români și ucraineni vor vizita gospodăriile din Muzeul Satului, amenajate cât mai primitor de primăriile din Țara Maramureșului și animate de soliști și ansambluri populare. Din cele douăsprezece gospodării amenajate, nu vor lipsi meșterii populari și producătorii de produse alimentare tradiționale. Printre meșterii populari, îi menționăm aici pe Dumitru Pop Tincu, cel care continuă meșteșugul cioplirii crucilor învățat de la Ioan Stan Pătraș, Vasile Șușca, din Săcel, creatorul unor măști impresionante, Maria Zapca, maestra lânii din Săpânța, și Florin Teleptean, din Vadu Izei, care va aduce sticle cu fus, fuse cu zurgălăi și lăzi de zestre.
Între timp, pe scena amplasată în muzeu se va derula un spectacol de muzică tradițională, dansuri și obiceiuri specifice locului. Cap de afiș vor fi Ansamblul Folcloric Național Transilvania și o seamă de artiști cu care acesta colaborează: Anamaria Marchiș, Maria Duciuc, Aida Lihet, Cecilia Bozga, Andreea Ghițiu, tinere premiate la diverse concursuri și festivaluri de muzică populară, precum și Ioan Sas. Vor bucura, de asemenea, publicul, ansambluri și soliști cunoscuți ai acestui colț de țară: Măriuca Verdeș și Ansamblul Călineștenii Țării Maramureșului din Călinești; Maria Sauca din Ruscova; reprezentanți ai municipiului Sighetu Marmației – Ansamblul Mara, Ileana Matus, Grupul Moroșanca, Grupul instrumental condus de Mihai Chiș; Ansamblul Folcloric Buzavirag din Câmpulung la Tisa, Grupul de copii Mestecăniș din Giulești, Ansamblul Săpânțana din Săpânța, Corul de femei Barvinok din Bocicoiu Mare, Ansamblul folcloric din Dragomirești, Ansamblul Cercănelul din Borșa, Ansamblul Voievozii din Bogdan Vodă, Ansamblul Tileguța din Petrova, Taraful din Rona de Sus, Ansamblul Izvorul Izei din Săcel, Ansamblul Ruguț din Botiza. De asemenea, vor urca pe scenă reprezentanți ai melosului și dansului din Ucraina.
În același context, Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Baia Mare va organiza, pe prispa casei Hodor Pop din Bârsana, o tabără de pictură pentru copii, iar Ordinul Arhitecților din România, Filiala Nord-Vest, va amenaja o expoziție de relevee, intitulată Vernadoc 2.0. Vernadoc urmărește interesul internațional pentru valorificarea tradițiilor locale de construcție, în ideea de a construi o rețea internațională cu scopuri comune în acest domeniu și de a colecta materiale în sistem comparativ pe plan internațional, cu privire la arhitectura vernaculară. Arhitectura vernaculară este în pericol să dispară peste tot în lume, în toate culturile și în orice circumstanțe economice. Atât moștenirea culturală vernaculară, cât și principiile tradiționale de construire nu pot fi protejate prin regulamente sau finanțări guvernamentale. Este mai important ca oamenii să înțeleagă valoarea propriei lor tradiții și să fie mândri de ea.
Partenerii media ai evenimentului sunt: Necenzurat MM, Știrile MM, Maramureș Media, Radio România Sighet, Jurnal MM, Doza 24, Graiul Maramureșului, Maramedia, Sighet FM, TV Sighet, Ziar MM, Detectivul de presă Șoc!, Țara Mea Show, Nord TV, Vocea Transilvaniei, Actual MM, Repere Maramureșene.
Anunț de interes public pentru cetățenii din municipiul Sighetu Marmației
Primăria municipiului Sighetu Marmația pune la dispoziția sighetenilor care doresc să participe la Ziua Bunei Vecinătăți un autobuz care va asigura transportul gratuit. În intervalul orar 10,30 – 11,30, acesta va pleca din stația de autobuz din Cartierul Independenței, până la baza Muzeului Satului (3 curse). De asemenea, începând cu ora 17,30, autobuzul va face două curse de la baza Muzeului Satului până în Cartierul Independenței.
Radio Sighet
Puteți asculta Radio Sighet și on line AICI