Emoții în Cetatea Devei- liftul monoliner-unic în România
Mi-am dorit să vizitez Cetatea Devei, mai ales pentru că se afla în drumul meu de vacanță.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 23 iulie 2016, 06:00
Auzisem că, datorită unei investiții europene, a fost construit un ascensor special care îți asigură adrenalină pe toată durata scurtei călătorii către vârf și înapoi.
Cetatea Devei este considerată una dintre cele mai importante fortificaţii medivale din Transilvania. A fost stăpânită de voievozi, de principi, de conti şi de ducese.
A fost dată în dar, vândută sau bombardată. Fiecare a lăsat ceva în urma sa. Mai un zid de de apărare, mai o încăpere, mai o sală de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj întreg.
Şi-au dorit ca ea să nu fie utilizată doar pentru apărare şi întâlniri ocazionale, ci să servească drept locuinţă. Nu una austeră, ci una de lux.
Astăzi, ruinele sale sunt vizibile de la depărtare, graţie poziţionării sale strategice, pe un vârf de deal care domină Valea Mureşului şi principala arteră de legătură a României cu centrul şi vestul Europei.
Cetatea a fost ridicată în secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi: există descoperiri care datează din neolitic sau epoca bronzului.
Prima menţiune documentară care face referire la Cetatea Devei datează din anul 1269.
Cetatea care domină oraşul a fost punct de atracţie pentru localnici şi călători, care au urcat dealul la pas, ani de-a rândul, spre a descoperi ce se ascunde înauntrul zidurilor rămase în picioare sau atraşi de panorama extraordinară care se înfăţişează privirii.
Astăzi, accesul spre Cetate este posibil atât pe jos, pe drumul vechi sau pe potecile bătute de localnici, dar şi contra-cost cu ajutorul unei telecabine, în fapt un lift monoliner, unic în această zonă a Europei.
Alina Nechita