De Ziua Bunei Vecinătăţi, au fost semnate documentele de înfrăţire între Sighetu-Marmaţiei şi localitatea Hust din Ucraina
Duminică, 24 iulie, la Muzeul Satului de pe dealul Dobăieş din Sighetu-Marmaţiei s-a desfăşurat „Ziua Bunei Vecinătăţi România-Ucraina”, un eveniment de amploare, atât prin programele oferite de interpreţii sosiţi din localităţile din dreapta şi stânga Tisei cât şi prin prezenţa administraţiei regiunii Maramureş şi Transcarpatia. Cu această ocazie a fost semnat un protocol de înfrăţire între municipiul Sighetu Marmaţiei şi oraşul Hust şi unul de înfrăţire a celor două regiuni învecinate.
Articol editat de , 24 iulie 2016, 22:40 / actualizat: 1 martie 2017, 14:00
Evenimentele au debutat la Podul istoric unde delegaţia de ucraineni a fost primită cu pâine şi sare şi… nelipsita horincă maramureşeană, după care s-au deplasat la Muzeul Satului. Aici au fost primiţi de tineri îmbrăcaţi în straiele populare specifice diferitelor localităţi, după care, însoţiţi de feciori călare, au urcat dealul Dobăieş până în zona unde a fost amenajată scena. După cuvântările de rigoare şi semnarea documentelor de colaborare între cele două regiuni învecinate, delegaţia ucraineană a fost primită – pe rând – cu bucate şi muzică în gospodăriile organizate în curtea caselor de patrimoniu, precum şi de meşterii populari la standurile încărcate de produse tradiţionale. A urmat un spectacol de muzică şi dansuri româneşti, ucrainiene şi ungureşti.
Din partea Ucraineană, la eveniment a fost prezent Ghenadii Moskal – guvernatorul regiunii Transcarpatia, Pavlo Vasylovici Basaraba – preşedintele Administraţiei Regionale de Stat Rahiv, Vasyl Ivanovici Dan – preşedintele Radei raionale Rahiv, Teofil Rendiuk – ataşat al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti şi primarii a şapte localităţi cu populaţie majoritar românească. Administraţia judeţului Maramureş a fost reprezentată de Sebastian Lupuţ – prefectul judeţului, Alexandru Bondrea – subprefect, Gabriel Zetea – preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, primarul Horia Scubli, consilieri judeţeni şi locali, parlamentari precum şi primarii localităţilor din zona Maramureşului Istoric. Din delegaţia românească a făcut parte şi Eleonora Moldovan – consulul general al României la Cernăuţi.
În cuvântul lor, reprezentanţii administraţiilor celor două regiuni au vorbit despre proiectele comune aflate în derulare şi de cele în lucru, a fost marcat sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei şi importanţa culturală şi economică a relaţiilor dintre Maramureş şi Zakarpatia.
Autor, Johnny Popescu
Radio Sighet
Puteți asculta Radio Sighet și on line AICI