Cum se dau vizele pentru SUA, în România
Interviu cu Daniel Perrone, consul general al SUA la Bucureşti, realizat de Andras Papp-Zakor, la American Corner, Cluj.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 25 iulie 2016, 08:22 / actualizat: 25 iulie 2016, 11:02
Rep: Din câte ştiu, există o creștere constantă a procentului de vize acordate. Se reflectă, acest lucru, în cadrul procesului birocratic de acordare?
Daniel Perrone: Procesul de înscriere pentru obținerea vizelor nu s-a schimbat prea mult, în ultimii ani. Ne-am îmbunătățit randamentul și procesul de înscriere în sine, pentru a oferi o experiență mai accesibilă și transparentă, cât mai simplă și rapidă cu putință.
De exemplu, am eliminat perioada de așteptare pentru audiențe, deci acestea pot fi programate pentru a doua zi, la cerere.
Timpul care trebuie petrecut la ambasada a fost scurtat și el. Rar se va întâmpla să petreceți acolo mai mult de 35-40 de minute în total, când vă înscrieți pentru obținerea vizei, fiindcă am îmbunătățit randamentul procesului printr-un sistem de programări.
Deci, în termen de o zi puteți obține o programare, iar după 3-5 zile pașaportul vizat.
Rep: Există diferite tipuri de vize pentru SUA care sunt disponibile pentru români. Ați putea să ne oferiți o descriere scurtă a acestora?
Daniel Perrone: Da, ele sunt identice cu cele valabile pentru alte naționalități. Nu există niciun fel de viză special creată pentru cetățenii români. Spre exemplu, loteria vizelor oferă unui anumit număr de câștigători vize de imigrare, număr care depinde de câte cereri au fost depuse în țara respectivă.
Ca atare, cu cât sunt mai mulți înscriși la loteria vizelor, cu atât vor fi mai multe șanse de câștig. Dar acesta este un program de acordare a vizelor special pentru imigranți, aproximativ 90% dintre cererile din Romania sunt pentru vize de turism sau afaceri.
Avem și programul de vară de work&travel, care a devenit destul de căutat în România, în cadrul căruia am avut peste 7000 de înscriși în acest an, cea mai mare parte studenți la universitățile din România.
Aceste vize le permit studenților să-și petreaca vara muncind și locuind în Statele Unite. Este unul dintre puținele tipuri de vize care îți permit să lucrezi legal în SUA, iar studenții pot beneficia de o experiență autentică a ceea ce înseamnă să trăiască și lucreze în SUA, câștigând bani pe care îi pot aduce cu ei înapoi acasă la sfârșitul verii.
Este important de reținut că în calitate de turist nu ai drept de muncă.
Rep: Care sunt criteriile generale valabile acum pentru românii care doresc să obțină viză?
Daniel Perrone: După cum am menționat, majoritatea românilor cer viză de turism, iar singurul criteriu pentru aceasta este calitatea de turist propriu-zis. Prin urmare, dacă considerăm că esti un simplu turist care nu va căuta nicio formă de angajare și te vei întoarce în România, primeşti viza. Vreau să subliniez faptul că majoritatea înscrișilor la viză sunt evaluați ca fiind cu adevărat turiști, deci în consecință 9 din 10 candidați primesc vize.
Rep: Există vreo verificare a statutului financiar al candidaților? Și anume, dacă aceștia vor avea posibilitatea de a se întreține singuri odată ajunși în SUA.
Daniel Perrone: Ei bine, noi discutăm cu candidații, acesta reprezentând de fapt scopul interviului pentru vize, în cadrul căruia putem determina dacă persoana în cauză este capabilă de a se întreține de-a lungul întregii vizite. De asemenea, întrebăm candidații care este motivul și scopul călătoriei. Suntem calificați în a determina veridicitatea celor afirmate de către candidați. Ne dăm seama repede când cineva ne minte, iar cei care sunt depistaţi că mint, cu siguranţă nu vor primi vreodată viză.
Rep: Aţi postat mai multe filmuleţe privind ideile greşite, chiar miturile despre obţinerea vizei americane. Cum aţi descoperit aceste erori, v-aţi lovit de ele?
Daniel Perrone: E chiar amuzant cum, în 20 de ani de carieră, am întâlnit aceste poveşti în toată lumea. Ajungi într-un loc, discuţi cu localnicii şi îţi dai repede seama că şi la ei circulă o serie de dezinformări, confuzie, sfătuitori care n-ar trebui să sfătuiască pe nimeni.
De aceea, e bine să foloseşti orice mijloace ai la dispoziţie pentru a lămuri lucrurile. Recomand ca doritorii de viză să viziteze pagina noastră de Facebook şi să vizioneze acele filmuleţe în care se explică limpede cum este adevăratul proces de acordare a vizei.
Rep: Care sunt paşii de urmat pentru un român care solicită viza în prezent?
Daniel Perrone: Se începe cu completarea online a cererii de viză. După aceea poţi plăti taxa de procesare a cererii, care ne acoperă costurile cu întreţinerea aparaturii şi plata personalului implicat în aceste operaţiuni. In continuare, îţi selectezi, tot online, ziua şi ora la care doreşti să te prezinţi la întâlnirea cu cel care-ţi face evaluarea. După interviu, dacă ai fost considerat OK, vei primi viza şi paşaportul prin poştă, în 3 până la 5 zile.
Rep: Toată lumea trebuie să se prezinte personal la ambasadă pentru obţinerea vizei?
Daniel Perrone: Este important de ştiut că dacă ai o viză care urmează să expire în curând, sau dacă a expirat cu mai puţin de 4 ani în urmă şi doreşti acelaşi tip de viză poţi face toate demersurile prin poştă, nu e nevoie să vii la ambasadă.
Rep: Deci dacă ai fost un băiat bun sau o fată bună…
Daniel Perrone: Exact! Dacă n-ai creat probleme în SUA cu ocazia şederii tale şi n-ai abuzat de drepturile oferite de viză nu vei avea dificultăţi.
Excepţie fac vizele de vară destinate studenţilor, tip Work&Travel, pentru care trebuie depusă cerere în fiecare an, fiindcă numărul de înregistrare ţi se schimbă anual.
Rep: Se aşteaptă ca, în toamnă, Canada să anunţe programul de ridicare a vizelor pentru cetăţenii români. Care este poziţia SUA în privinţa vizelor pentru români, bulgari şamd?
Daniel Perrone: Programul SUA, Visa Waver, este foarte diferit de cel canadian. Mai exact, al nostru este reglementat de o lege emisă de Congres, aşa că orice schimbare a cerinţelor pentru obţinerea unei vize trebuie făcută prin lege.
Deocamdată, cetăţenii unor ţări ca România, Bulgaria şi altele nu se califică pentru a călători în SUA fără viză pentru că procentul de refuzuri după interviurile de la ambasade este peste pragul legal de 3%.
Canadienii pot fi mai flexibili în această privinţă pentru că la ei vizele nu se acordă pe baza unor reguli stabilite de Parlament.
Dacă şi când Congresul SUA va schimba legea, asta nu avem cum şti. Pot doar să subliniez că am făcut ca procedurile de acordare a vizei să fie cât mai convenabile şi mai rapide, fiindcă vrem să încurajăm toate călătoriile făcute cu bună credinţă în Statele Unite.
Dan Horea/Andras Papp-Zakor
Radio Cluj se poate asculta online AICI: