Serbările Transilvane în Piața Unirii din Cluj
Festivalul internațional de folclor SERBĂRILE TRANSILVANE vă invită în zilele de 26, 27, 28 iulie la întâlniri de gală cu folclorul românesc și internațional.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iulie 2016, 11:34
În Piața Unirii din Cluj Napoca, de la orele 19 până la 22, vor evolua cele mai valoroase ansambluri folclorice din Transilvania alături de invitați speciali din Romînia, Spania și Israel. Ansambluri folclorice profesioniste și de amatori va oferă un regal folcloric de zile mari.
Festivalul culturii și tradițiilor populare din Transilvania “Serbările Transilvane” a debutat în anul 2000 din dorința de a sprijini și promova activitatea ansamblurilor folclorice din județul Cluj.
La prima ediție a festivalului desfășurată în piața Avram Iancu au participat doar ansamblurile folclorice din județul Cluj. În edițiile următoare au fost invitate să participe și ansambluri folclorice reprezentative din alte județe și ansambluri reprezentative ale minorităților: maghiară, germană, evreiască, armenească și țigănească.
Cea de a doua ediție desfășurată în anul 2001 s-a bucurat de participarea a 13 ansambluri folclorice din județele Cluj, Mureș și Sălaj.
Ediția a treia din anul 2002 a fost mai amplă și mai complexă. Participarea s-a lărgit la peste 25 de ansambluri folclorice de copii, de studenți, de adulți și de formații sătești. În cadrul festivalului a avut loc „Târgul meșterilor populari” la care au participat aproape 100 de meșteri populari din toată țara. Pentru prima dată au participat și formațiile sătești din Mociu, Urca, Frata și Triteni, precum și reprezentanții comunităților armeană și evreiască din Ardeal.
Cea de a patra ediție desfășurată în 2003 s-a caracterizat prin creșterea numărului de ansambluri invitate din alte județe prin participarea ansamblurilor „Cununa de pe Someț” jud. Bistrița Năsăud, „Meseșul” jud. Sălaj și „Doina Aiudului” jud. Alba. La aceasta editie s-a instituit „Trofeul Drăgan Muntean” în valoare de 5.000.000 lei ce se acordă anual de către Poliția Municipiului Cluj-Napoca, celui mai valoros solist de muzică populară prezent în festival. Primul laureat al acestui trofeu a fost îndrăgitul rapsod popular Achim Nica pentru întreaga sa activitate artistică. Trofeul Serbările Transilvane – editța 2003 – a fost acordat ansamblului de copii “Doina” al Palatului copiilor Cluj.
Cea de a cincea ediție a festivalului își trimitea invitațiile până la ansamblurile comunităților românești din țările învecinate: Ucraina, Ungaria, Serbia, ansambluri primite și găzduite cu ospitalitate și dragoste frătească.
Organizatori: Fundația culturală Etnostar în parteneriat cu Primăria Cluj Napoca, Consiliul Județean Cluj și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Radio Cluj este partener media al acestui eveniment.
Redacția
Radio Cluj se poate asculta online AICI: