Cum explică Peter Langman atacul de la Munchen
Autorul cărţii pe care a citit-o atacatorul din München, în Germania, a acordat un interviu Euronews
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 iulie 2016, 18:00
Peter Langman, autorul cărţii pe care a citit-o Ali Sonboly, atacatorul de la centrul comercial din München, în Germania, a declarat pentru Euronews că modalitatea ideală de a preveni incidente precum cel din München este îmbunătăţirea conştientizării la nivelul publicului, prin indicatori care fac legătura cu atacatorii. Peter Langman, psiholog, semnatar al cărţii „De ce ucid copiii„, pe care poliţia germană a descoperit-o în casa lui Ali Sonboly, a mai spus că este important să fie fructificată fiecare oportunitate de a mări vigilenţa publicului, mai ales că atacatorii au tendinţa de a se inspira din atacuri anterioare.
Din nefericire, se pare că un atac poate să influenţeze o persoană în comiterea altul atac. Din acest motiv este extrem de important ca media să nu se concentreze pe atacator, ci mai ales pe victime. De asemenea, e important ca media să considere că este o oportunitate de a educa publicul cu privire la indicatorii care avertizează asupra unor potenţiale acte de violenţă, a subliniat Peter Langman.
Ali Sonboly, în vârstă de 17 ani, a deschis focul într-un restaurant McDonald’s chiar în ziua în care se împlineau cinci ani de la atacul sângeros comis de extremistul de dreapta Anders Breivik din Norvegia. Potrivit poliţiei, Sonboly făcuse cercetări intense cu privire la atacuri anterioare şi a vizitat scena unui incident produs la o şcoală din oraşul german Winnenden, unde un adolescent a deschis focul şi a ucis mai multe persoane.
Cei care deschid focul în public şi ucid persoane lasă adesea în urma lor un lung şir de semne avertizoare în scrierile lor de la şcoală, sau postate online pe platformele sociale, sau în comentariile cu prietenii şi aşa mai departe. Acest lucru este numit ‘dezvăluire’ pentru că atacatorii, de fapt, îşi dezvăluie oarecum intenţiile. Educându-i pe oameni cu privire la aceste ‘dezvăluiri’ cred că este cea mai bună metodă de prevenire, a mai spus Peter Langman.
Psihologul a punctat faptul că profilul unor atacatori în masă precum Ali Sonboly adesea nu este acelaşi cu profilul celor care ar putea intenţiona să comită atacuri teroriste după ce s-au radicalizat religios.
Oamenii care s-au radicalizat şi comit ucideri în masă sunt cel mai adesea oameni cu probleme mentale, dar nu se potrivesc neapărat profilului ucigaşului care deschide focul într-o şcoală, a mai spus Peter Langman.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: