Oamenii din lumea tăcerii [FOTO]
Aproximativ 330 de persoane din Satu Mare au deficienţe de auz. Unele nu pot vorbi deloc şi nici nu aud. Alţii au un rest de auz şi se descurcă cu aparatele auditive.
Cu toate acestea, ei nu se consideră marginalizaţi, iar reprezentanţii Filialei Satu Mare a Asociaţiei Surzilor din România fac eforturi pentru integrarea lor în societate.
Articol editat de , 27 iulie 2016, 06:00 / actualizat: 27 iulie 2016, 8:18
La prima vedere se pierd uşor în mulţime şi par asemenea celorlaţi. Însă, când vezi că pentru a comunica între ei folosesc gesturile- limbajul mimico-gestual – îţi dai seama că fac parte din categoria persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire. Surdo-muţi, cu alte cuvinte, acei oameni care, deşi trăiesc în lumea tăcerii, muncesc, se îndrăgostesc, au familii, au pasiuni, sunt interesaţi de tot ce e nou şi le place să se distreze.
În Satu Mare, numărul acestor persoane se ridică la circa 330, iar cei mai mulţi sunt membri ai filialei locale a Asociaţiei Surzilor din România. În ciuda handicapului pe care îl au şi spre deosebire de mulţi dintre oamenii sănătoşi, surdo-muţii nu se consideră marginalizaţi, aceasta fiind una dintre preocupările esenţiale ale colectivului Asociaţiei Surzilor, spune consilierul executiv Carmen Bulbuk:
Ei sunt absolvenţi de şcoli speciale unde se învaţă diferite meserii, astfel că sunt calificaţi în tapiţerie, croitorie sau tâmplărie. Noi, ca asociaţie, luptăm pentru a-i integra în societate şi a-i feri să se simtă marginalizaţi, ci utili pentru societate. Ba chiar putem să ne mândrim cu faptul că toate persoanele surdo-mute apte de muncă, sunt încadrate. (Carmen Bulbuk)
Şedinţele de consiliere pentru diverse probleme, sau acelea de informare cu privire la temele actuale, sunt alte activităţi care îi ajută pe sătmărenii cu deficienţe de auz şi vorbire să se integreze în societate. Iar ei sunt foarte interesaţi şi preocupaţi de tot ce e nou:
De două ori pe săptămână facem şedinţe informative şi de consiliere. În cadrul acestor întâlniri discutăm problemele lor, ce consideră că este bine pentru ei. Temele sunt diverse şi au legătură cu tot ceea ce îi preocupă sau îi interesează. (Carmen Bulbuk)
Oameni dinamici, surdo-muţii muncesc şi, după cum spune Carmen Bulbuk, doar cui nu-i place munca nu vrea să se angajeze. Mai mult, asemenea nouă, celor care auzim, iar uneori suntem prea zgomotoşi la petreceri sau când vorbim, şi lor le place să se distreze:
Membrii asociaţiei noastre sunt foarte pasionaţi de pescuit. La sfârşit de săptămână îi găseşti pe marginea lacurilor din judeţ sau la diferite competiţii. Organizăm anual competiţii de pescuit, sau de table şi şah. De asemenea, în fiecare an sărbătorim ziua de 8 Martie, Ziua Copilului şi sosirea lui Moş Nicolae, dar şi diverse petreceri. Deşi nu aud, să ştiţi că ei dansează foarte bine. De obicei, la petrecerile cu muzică se dă basul mai tare, iar ei simt vibraţiile din boxe şi trepidaţiile din pardoseală. (Carmen Bulbuk)
Deşi trăiesc în lumea tăcerii, persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire sunt speciale datorită felului lor de a fi. Cu toţii am avea câte ceva de învăţat de la aceşti oameni: despre toleranţă, despre demnitate şi despre puterea de-a te face înţeles atunci când gesturile înlocuiesc vorbele.
Stela Tudor
Radio Cluj se poate asculta online AICI: