Dragostea trece prin stomac
Expresia Dragostea trece prin stomac nu e chiar din moşi-strămoşi, dar a devenit un slogan al oportunismului sentimental.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 iulie 2016, 11:37
Opusă acestei expresii avem o alta: când eşti cu omul iubit, bordeiul îţi pare castel.
Fiecare dintre ele reprezintă una din marile linii directoare ale relaţiilor erotice.
Prima înglobează dragostea în amalgamul social-financiar ce-i obsedează pe atâţia dintre semenii noştri. Să am bani, să am lux, să cumpăr ce vreau şi pe cine vreau, inclusiv un partener (parteneră) cu care să-mi satisfac instinctele şi – mai ales! – să mă fudulesc în public. Cei care au asemenea dorinţe nu cunosc dragostea cea adevărată, fiind satisfăcuţi cu propria persoană. Ei au nevoie de un partener doar ca să-şi orneze tortul mulţumirii de sine. În mod cu totul eronat, aceşti oameni sunt consideraţi adesea drept echilibraţi, când, de fapt, sunt de-un egoism dus către perfecţiune.
Cea de-a doua categorie, mai puţin numeroasă, este reprezentată de oamenii care nu se pot simţi întregi fără iubire. Fie ei bogaţi sau săraci, şcoliţi sau neşcoliţi, modeşti intelectual sau genii, cât timp sunt singuri vor trăi cu un sentiment de frustrare. Din clipa în care îşi găsesc perechea, devin mult mai performanţi profesional şi social, iar compania lor este adorabilă.
Trebuie spus că aceste două abordări nu sunt neapărat raţionale. Omul rece şi calculat, preocupat de realizarea materială şi socială, va fi greu de transformat într-un îndrăgostit fierbinte, după cum romanticul incurabil are slabe şanse să devină un vânător de zestre.
Interesant e că, la nivel declarativ, gura lumii îi admiră pe romantici, dar, când e să-şi dovedească respectul, tot la indivizii de succes se închină.
De unde şi concluzia, antologică, postată acum 5 ani de o studentă clujeancă pe un forum: decât fericită într-o Dacie, mai bine nefericită într-un BMW.
Suflet, dragoste, romantism, devotament, cuplu, tralala, cu o condiţie: totul să se petreacă într-un cadru prosper.
Visăm la iubiri mistuitoare, dar neapărat în castele, fiindcă bordeiele ne transformă sentimentele în praf.
Din păcate, când se întâmplă asta, o singură concluzie poate fi justificată: nu era iubire, ci un simplu joc erotic.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta online AICI: