Maica Domnului în iconografia din Transilvania
Ne apropiem încet, încet de Postul Sfintei Marii Mari, care precede adormirea Maicii Domnului. Pentru a intra, cumva, în atmosfera sărbătorii, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei este vernisată joi, 28 iulie, o expoziţie de icoane pe sticlă care o au ca şi personaj principal pe Fecioara Maria.
Articol editat de Carmen Sas, 28 iulie 2016, 12:02 / actualizat: 31 iulie 2016, 8:11
Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj Napoca deţine o colecţie impresionantă de icoane: 680, mai precis, din care, peste 500 sunt icoane pe sticlă. Această colecţie s-a născut odată cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, în sălile de expoziţii existând exemplare colecţionate chiar de către Romulus Vuia, întemeietorul muzeului clujean. Printre cele mai frecvente reprezentări în iconografia pe sticlă din Transilvania se află portretul Maicii Domnului. Iată de ce, ideea de a vernisa o expoziţie cu aproape 60 de lucrări care să o aibă ca şi personaj principal chiar înainte de marea sărbătoare a Adormirii, este mai mult decât binevenită, afirmă istoriograful Cristian Micu:
Maica Domnului apare şi atunci când Iisus este dus la biserică şi în aşa zisele icoane mari, ritualice, prasnicare, apare cu pruncul în braţe sau alături de Iisus răstignit pe cruce, apare atunci când Iisus este îngropat, la Prohod, într-o compoziţie extrem de interesantă atunci când este încoronată şi atunci alături de Iisus apare şi Tatăl şi Duhul Sfânt pogorându-se alături de Sfânta Fecioară; o altă temă din care Maica Domnului nu poate să lipsească este Buna Vestire, la Botezul Domnului şi bine-nţeles icoana care o reprezintă pe Maica pe catafalc-Adormirea Maicii Domnului.
Ceea ce este specific Muzeului Etnografic al Transilvaniei este faptul că icoanele pe care le deţine provin din achiziţiile făcute pe teren de către specialişti, în urma unor cercetări ştiinţifice serioase în zonele de unde s-au achiziţionat:
Casele pe care le-a achiziţionat pentru muzeul în aer liber au fost achiziţionate cu tot inventarul şi din nicio casă tradiţională nu a lipsit icoana pe sticlă mai spune istoriograful Cristian Micu.
Expoziţia Maica Domnului în iconografia din Transilvania. Icoane din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei prezintă o selecţie de tablouri realizate în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea.
Majoritatea picturilor provenite de la Centrul din Nicula sunt de sec. XIX, la fel şi cele provenite din centrele de pe Valea Sebeşului, Scheii Braşovului şi Ţara Oltului dar avem şi câteva picturi de Nicula mai noi, care sunt de la începutul sec. XX.
Expoziţia va fi deschisă la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei până pe data de 31 august.
Carmen Sas
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.