Mașinile de scăldat
Vara, mersul la mare face parte din rutina aproape oricărei familii. Şi atunci să vezi probleme. Stai cu nevasta ore în şir să probeze costume de baie. Ba că ăla nu-i vine, ba că celălalt nu e culoarea care trebuie.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 29 iulie 2016, 11:26
Ea ştie că nu a găsit costumul perfect, dar te tot întreabă: “dragule, ăsta cum îmi stă?”
Pe vremuri lucrurile erau mai simple.
În urmă cu 200 de ani femeile nu aveau voie să meargă la plajă. Dacă le plăcea totuşi apa, apelau la nişte “maşini de scăldat”.
În secolele al 18-lea şi al 19-lea, eticheta nu permitea doamnelor şi domnişoarelor să se dezbrace în costume de baie la plajă. Pentru a le permite reprezentatelor sexului frumos să facă baie în mare, dar şi să-şi păstreze decenţa şi demnitatea, existau aşa-numitele „maşini de făcut baie„.
Acestea semănau cu un soi de caleşti din lemn, pe patru roţi, care erau trase în apă de cai sau împinse de alte persoane.
Doamnele intrau îmbrăcate în aceste „maşinării”, aflate pe malul mării şi se schimbau în rochiţe de baie, care nu semănau nici pe departe cu actualele costume de baie. După aceea, caleştile erau trase în apă, unde femeile puteau ieşi în larg pentru a înota. Pentru cele care nu ştiau să înoate, existau nişte sfori speciale care le susţineau de mijloc, pentru a li se garanta siguranţa.
Cu toate că aceste mașinării existau înainte ca Victoria să devină regină (a fost găsit un desen al lui William Heath)
…o istorioară apărută în Anglia spune că Prințul Albert a inventat mașina de scăldat special pentru iubita lui soție căreia îi plăcea foarte mult să înoate.
După ce se termina aventura în apă, doamnele se urcau în maşina de făcut baie, unde se schimbau şi erau trase înapoi pe mal. Maşinile de scăldat au apărut în Marea Britanie în jurul anului 1750 şi apoi s-au răspândit în SUA, Franţa şi Germania. La începutul anilor 1920, maşinile de făcut baie au început treptat să dispară.
Anca Mureşan Bota (sursa RADOR)