Maghiarii trec la învățământul digital
În învăţământul din Ungaria se preconizează trecerea de la manualele clasice la cele digitale
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 30 iulie 2016, 15:00
În sistemul de învăţământ al Ungariei se va pune în viitor un accent mai mare pe digitalizare, a declarat comisarul ministerial responsabil de Programul pentru Bunăstarea Digitală.
Scopul Guvernului ungar este asigurarea completării lipsei specialiştilor în domeniul informaticii. Strategia privind învăţământul digital este deja elaborată şi, potrivit programului, la sfârşitul verii, va fi înaintată Executivului de la Budapesta, iar în septembrie guvernul va începe implementarea programului, a informat Tamás Deutsch, care a mai subliniat:
Strategia corespunde în toate elementele sale concepţiilor guvernului privind învăţământul profesional, dezvoltarea sistemului de învăţământ superior şi instruirea adulţilor. Digitalizarea nu este ceva opţional, ea ne influenţează vieţile. Scopul Guvernului este ca acest proces să se deruleze în Ungaria în aşa fel încât toată lumea să aibă de câştigat. Digitalizarea are efect asupra tuturor ramurilor economiei. Azi, în Ungaria abia dacă mai există un loc de muncă care să nu necesite cunoştinţe minime în domeniul digital. Conform strategiei elaborate pentru învăţământul din Ungaria, dimensiunea digitală va avea o importanţă mai mare decât până acum, iar pentru a ţine pasul cu această lume învăţământul ungar trebuie să îşi schimbe viziunea, metodologia pedagogică şi metodele de predare, a precizat comisarul ministerial.
Tamás Deutsch a adăugat:
Strategia privind învăţământul digital cuprinde şi infrastructura fizică, dotarea instituţiilor cu mijloacele specifice, pregătirea pedagogilor şi realizarea manualelor şcolare. Guvernul a stabilit ca un scop în sine încheierea trecerii sistemului de învăţământ de la cel clasic la cel digital până în anul 2020, precum şi faptul că strategia trebuie să aibă valoare de model.
Potrivit lui Tamás Deutsch, din punct de vedere al cunoştinţelor privind scrierea digitală, al expansiunii internetului şi al competenţelor digitale ale profesorilor, Ungaria ar putea depăşi media Uniunii Europeană.
La rândul său, secretarul de stat pentru învăţământ, László Palkovics, a menţionat:
Scopul Guvernului este ca anul şcolar 2018/2019 să fie început cu o Programă Şcolară Naţională absolut nouă. Un progres va fi înregistrat chiar din acest an şcolar, respectiv din 2016/2017, deoarece în anii anterior au fost elaborate peste 160 de manuale care pot fi accesate şi în format digital. Secretarul de stat a mai afirmat:
În Ungaria ne confruntăm cu lipsa informaticienilor şi de acea completarea lipsei specialiştilor va fi o sarcină deosebită a sistemului de învăţământ.
În acest context László Palkovics a precizat că trebuie crescut numărul candidaţilor la specializările tehnice şi informatică, precum şi la facultăţile de matematică şi de ştiinţe ale naturii, în condiţiile în care în aceste domenii procentul candidaţilor este de mai mulţi ani de sub 25%, scopul fiind atingerea unui procent de 40%.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta online AICI: