DIICOT – pe urmele traficanţilor de arme (UPDATE)
UPDATE ora 18.00:
DIICOT a deschis o anchetă în ceea ce-i priveşte pe presupuşii traficanţi de arme români prezentaţi într-un reportaj al televiziunii britanice Sky News. Procurorul şef al instituţiei, Daniel Horodniceanu, spune însă că din imaginile difuzate nu pare să fie vorba despre arme de luptă, ci despre unele de vânătoare.
Cazul posibilului trafic de arme desfăşurat pe teritoriul României a atras şi atenţia CNA.
Valentin Jucan, unul dintre membrii Consiliului a solicitat CNA să activeze mecanismul de colaborare cu instituţia similară din Marea Britanie pentru a verifica dacă jurnaliştii englezi au respectat în demersul lor principiile informării corecte, imparţialităţii şi echilibrului.
Valentin Jucan consideră că CNA este obligat să facă acest demers întrucât sunt în joc imaginea şi credibilitatea ţării noastre, dată fiind amploarea pe care a luat-o cazul prin preluarea informaţiilor respective în presa internaţională.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 8 august 2016, 09:18 / actualizat: 8 august 2016, 18:36
UPDATE ora 12 -Procurorul şef al DIICOT a precizat luni că nu s-a deschis încă vreun dosar penal privind presupuşii traficanţi de arme din România prezentaţi într-un reportaj al ziariştilor britanici de la Sky News.
Procurorii de la Combaterea Crimei Organizate au în atenţie nordul ţării, în apropierea Ucrainei, ţară în care conflictele din ultimii ani facilitează circulaţia ilegală a armelor, şi vor contacta şi partenerii externi pentru verificări, fiind analizate toate posibilele aspecte ale cazului semnalat – a declarat Daniel Horodniceanu.
Daniel Horodniceanu: Noi nu excludem cu nimic niciuna dintre variante. Am verificat, am luat legătura cu partenerii noştri instituţionali, atât din serviciile de informaţii, cât şi din poliţie. Ne vom face treaba în ceea ce priveşte această chestiune, dar nu excludem nici o tentativă de discreditare. Totuşi, nu s-a dovedit nicăieri în vestul Europei, unde au existat atentate, spre deosebire de România, că armamentul a provenit vreodată din estul Europei. Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliştii britanici şi, la o primă vedere, nu par arme de război, par arme de vânătoare, sincer.
RADOR
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) verifică informaţiile apărute în presă cu privire la traficanţi de arme din România – a anunţat ieri şeful instituţiei, Daniel Horodniceanu.
El a adăugat că există în acest caz „multe necunoscute şi nepotriviri„.
Televiziunea britanică Sky News a difuzat un reportaj realizat în ţara nostră cu traficanţi români care cumpărau arme din Ucraina, destinaţiile finale fiind vestul Europei şi Orientul Mijlociu. Jurnaliştii britanici susţin că, după două luni de negocieri, au fost îndrumaţi spre o zonă izolată din România, unde s-au întâlnit cu traficanţii români care le-au arătat diverse tipuri de arme. Românii s-au arătat dispuşi să îşi vândă armele oricui ar fi dispus să le cumpere
RRA