Ascultă Radio România Cluj Live

Este galbenă, are floare mică și este comestibilă…

Flori precum crizantemele pot fi nu numai admirate şi mirosite, ci şi mâncate.

Este galbenă, are floare mică și este comestibilă…

Articol editat de cristina.rusu, 10 august 2016, 06:00

Frunzele lor, care au o aromă ce se apropie uşor de gustul morcovilor, pot fi amestecate fără nicio reţinere în salate sau alte diverse preparate, iar florile galbene, mai mici decât crizantemele ornamentale, pot da un plus de culoare platourilor sau chiar torturilor.

Horticultorii Staţiunii de Cercetare Legumicolă Buzău au în ameliorare un soi de crizantemă comestibilă.

Este galbenă, are floarea mai mică decât soiul pe care îl cunoaştem toţi şi poate fi plantată în ţara noastră.

Avem în lucru o crizantemă specială pentru că este şi o plantă alimentară, ca şi salata. Practic, toate părţile vegetative ale plantei, părţile aeriene, frunzele, lăstarii, florile, în afară de rădăcină, pot fi consumate.

Este o plantă care nu este foarte folosită la noi în alimentaţie însă în afară, mai ales în Asia, China, Japonia, este folosită de foarte mult timp. Materialul de bază l-am procurat din Liban, de la un specialist care se ocupă cu plantele acestea aromatice comestibile. El agrea foarte mult această crizantemă comestibilă, susţine cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.

Crizantemele cultivate în serele staţiunii de cercetare din Buzău sunt extrem de generoase cu cei care vor alege să le aibă în grădini sau ghivece. Au rol ornamental, medicinal şi alimentar.

Este interesantă pentru că poate fi folosită ca plantă ornamentală, iar în acelaşi timp este o plantă alimentară, datorită proprietăţilor sale medicinale deosebite. Vorbim de cantităţi importante de substanţe nutritive şi benefice sănătăţii. Pe lângă nutrienţii de bază, conţine foarte multe vitamine, săruri minerale, carotene, a precizat Costel Vânătoru.

Partea verde a plantei este recomandată pentru consum mai ales celor care parcurg cure de detoxifiere. Sunt recomandate şi pentru afecţiuni hepatice ori digestie.

Frunzele au un gust mai pregnant decât salata verde şi au un uşor gust de morcov. Prin forma lor foarte frumoasă pot fi folosite la ornarea unor platouri. Sunt foarte bune pentru digestie, pentru ficat şi contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

Datorită clorofilei, care este ca un detergent pentru celule, curăţă toxinele din organism. Şi florile crizantemelor, cu tot cu petale, stamine şi pistil, sunt gustoase şi benefice sănătăţii, chiar dacă unii ar zice că sunt prea frumoase ca să fie mâncate.

Floarea frumos pigmentată poate fi folosită pentru decorarea platourilor cu alimente, chiar şi a torturilor, pentru diverse preparate culinare, dar în acelaşi timp vorbim de un pigment natural, care nu este chimic, de sinteză, şi care este foarte bogat în betacaroten. Carotenul ştim că este foarte bun pentru vedere, a mai specificat Costel Vânătoru.

Specialiştii staţiunii de Cercetare din Buzău spun că florile comestibile sunt pregătite să iasă din laboratoare, pentru a fi plantate în sere sau grădini. Trebuie doar să apară solicitări.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 12:00

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului

Brânzeturile maturate, precum cheddar, parmezan, brie, brânză albastră, gouda şi unele tipuri de mozzarella, pot fi cele mai bune remedii pentru...

Anumite tipuri de brânză pot fi cele mai bune remedii pentru sănătatea ficatului
La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe
Diverse sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:00

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe

Provincia Shanxi este cunoscută pentru preparatele sale realizate din făină.   Huamo, cum este numită pâinea chinezească în diferite...

La mare căutare pâinicile aburinde în formă de șarpe
Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 12:00

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale

Edamame sau soia verde este un aliment popular în bucătăria asiatică. Pe lângă gustul său, această legumă a devenit cunoscută la nivel...

Edamame – o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale
Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?
Diverse vineri, 17 ianuarie 2025, 00:00

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?

În lunile de iarnă, ne confruntăm cu multe provocări, printre care străzile şi trotuarele îngheţate.   Cel mai adesea, pentru evitarea...

Ce legătură este între zațul de cafea și alunecarea pe gheață?
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 12:00

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?

În timp ce amintirile se află în centrul unui proces foarte complex, posibilitatea de a șterge unele dintre ele prezintă un mare interes pentru...

Dacă ar fi posibilă ştergerea amintirilor urâte?
Diverse joi, 16 ianuarie 2025, 10:32

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă

Direcția regională a Poliției Naționale a Ucrainei a transmis că oamenii legii au fost sesizaţi de către un profesor de la unul dintre liceele...

Un copil a găsit un glonţ într-o chiflă
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor