La ce să fii atent când cumperi o locuință
Când ai în plan o nouă achiziție de locuință ești pus pe fapte mari, se zice. Ideea este, ca atunci când alegi, decizia să să fie cea mai potrivită pentru tine, familia și buzunarul tău.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 12 august 2016, 06:00
Trebuie luate în calcul toate riscurile și toate aspectele și, astfel, poți evita expunerea la fraude.
Specialiștii de la Wizmo.ro, noua platformă imobiliară dedicată sectorului rezidențial și de business au identificat neregulile care necesită cea mai mare atenție:
- Materialele de construcție. Existând riscul, în prea multe cazuri, ca acestea să fie ieftine și de proastă calitate, iar structura de rezistență fragilă și pereții interiori din rigips. Toate acestea, pe lângă faptul că produc constant neplăceri legate de zgomotul din imobil, pot duce în timp la avarii grave.
- Solicitați cele mai importante documente ale locuinței: Planul Urbanistic Zonal (PUZ), autorizația de construcție (în cazul apartamentelor noi), autorizația de construcție pentru modificări în apartament (în cazul apartamentelor vechi), cadastrul, garanția imobilului, avizul tehnic, toate avizele necesare demararii și derulării proiectului, precum și recepția finală și avizele celor de la Siguranța în Construcții. Dacă nu vă pricepeți la acte, apelați la consultanța unui specialist.
- În cazul apartamentelor noi, trebuie să vă asigurați că terenul pe care este construit imobilul nu are litigii și nu este contestată autorizația de construcție. Cumpăratorul poate solicita dezvoltatorului contractul de antrepriză, pentru verificarea garanțiilor oferite de constructor, dar și proveniența materialelor și a echipamentelor folosite. Ar trebui să fie disponibile în dosarul cu acte oferit de către dezvoltator și rapoartele inginerilor de șantier realizate pe parcursul construcției.
- Nu este recomandat să achiziționăm locuințe în complexe încă nefinalizate sau aflate în insolvență.
- Și apartamentele care se vând la subpreț ar trebui să ridice semne de întrebare. De obicei, acestea ascund încercări de fraudare.
- Verificați, la finanțe, dacă dezvoltatorul are datorii importante la stat pentru că poate apărea pericolul popririlor și al executărilor silite, dacă are deja imobilul ipotecat sau întârzieri de plată la credite.
- Mai trebuie să solicitați: actele de proprietate ale casei, certificatul de sarcini (sau extrasul din cartea funciară), care trebuie să conțină numele proprietarului, numărul de ordine și numărul cadastral al imobilului, suprafața terenului, titlul de proprietate, dacă are sau nu ipotecă sau dacă există un process pe rol pentru datorii și restricție de vânzare și un certificat fiscal, care arată dacă proprietarul are sau nu datorii la plata impozitelor la stat pentru casă.
Chiar dacă pare deja prea complicat, trebuie să vă gândiți că efortul merită. Este o investiție pe care vi-o doriți sigură și pe termen lung.
Și mai e ceva…cu ajutorul unui inginer în construcții, este recomandat să verificați și eventualele infiltraţii de apă în subsol, segregări ale stâlpilor în cazul în care construcția este la roșu și dacă imobilul este racordat la canalizarea din oraș. În cazul blocurilor care au fosă septică, apa menajeră este foarte dură și poate afecta major mașinile de spălat, dar chiar și conductele.
Alina Nechita