Ascultă Radio România Cluj Live

La ce este bună sfecla roşie

Sfecla roşie consumată în stare crudă este un superaliment pentru corp. Pe cât de banală pare, pe atât de mulţi nutrienţi esenţiali furnizează organismului.

La ce este bună sfecla roşie

Articol editat de , 16 august 2016, 06:00

Sfecla roşie reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, folaţi, mangan şi potasiu. De asemenea, este o sursă bună de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru şi fosfor.

Chiar dacă suntem mai mult obişnuiţi să o consumăm fiartă, coaptă sau în oţet, sfecla roşie este foarte delicioasă şi atunci când se foloseşte în stare crudă pentru salate. În plus, consumată în stare crudă, sfecla roşie îşi păstrează toţi nutrienţii intacţi şi va avea numai beneficii pentru sănătate. Scade tensiunea arterială, fiind de folos persoanelor hipertensive. Atunci când sucul de sfeclă roşie este ingerat, el îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, lărgeşte arterele şi permite sângelui să circule mai bine.

Potrivit celebrului Dr. Oz, sfecla este cea mai bună sursă de antioxidanţi şi nitraţi naturali, care au rolul de a îmbunătăţi circulaţia sanguină. Aceşti nitraţi care se regăsesc în mod natural în sfeclă stimulează eliberarea unei molecule (oxidul nitric) care produce efectul de lărgire a arterelor, astfel încât sângele circulă mai uşor şi scade tensiunea arterială. Spre deosebire de nitraţii folosiţi în industria alimentară pentru produsele procesate, aceştia se transformă în nitriţi în timpul digestiei şi nu sunt periculoşi pentru sănătate.

Sfecla este bogată în zahăr natural, însă cu foarte puţine calorii, de aceea, consumată cu regularitate, conferă energie şi anduranţă în timpul antrenamentelor sportive.

Sfecla roşie conţine betaină, o substanţă care este folosită de regulă în tratamentele pentru depresie. De asemenea, datorită conţinutul natural de triptofan, ea ajută la relaxarea sistemului cerebral şi protejarea lui de boli. Tot datorită betainei, sfecla roşie are un efect detoxifiant asupra ficatului. Această substanţă previne acumularea grăsimilor în ficat.

Consumul de sfeclă roşie are un efect antioxidant şi antiinflamator în corp, prevenind astfel apariţia unor boli grave. Potrivit specialiştilor, o cană cu sfeclă rasă are 4 grame de fibre, iar acest lucru are un efect benefic pentru persoanele care suferă de constipaţie.

Datorită conţinutului bogat în vitamina A şi betacaroten, sfecla roşie este benefică pentru sănătatea ochilor. Ea ajută la prevenirea degenerescenţei maculare, o boală oftalmologică desosebit de gravă care este cauza principală a orbirii în rândul persoanelor peste 55 ani. Lipsa potasiului din corp este principala cauză care favorizează accidentul vascular cerebral. Sfecla roşie este foarte bogată în potasiu şi îmbunătăţeşte funcţiile inimii.

 

 

RADOR

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate