La ce este bună sfecla roşie
Sfecla roşie consumată în stare crudă este un superaliment pentru corp. Pe cât de banală pare, pe atât de mulţi nutrienţi esenţiali furnizează organismului.
Articol editat de , 16 august 2016, 06:00
Sfecla roşie reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, folaţi, mangan şi potasiu. De asemenea, este o sursă bună de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru şi fosfor.
Chiar dacă suntem mai mult obişnuiţi să o consumăm fiartă, coaptă sau în oţet, sfecla roşie este foarte delicioasă şi atunci când se foloseşte în stare crudă pentru salate. În plus, consumată în stare crudă, sfecla roşie îşi păstrează toţi nutrienţii intacţi şi va avea numai beneficii pentru sănătate. Scade tensiunea arterială, fiind de folos persoanelor hipertensive. Atunci când sucul de sfeclă roşie este ingerat, el îmbunătăţeşte circulaţia sângelui, lărgeşte arterele şi permite sângelui să circule mai bine.
Potrivit celebrului Dr. Oz, sfecla este cea mai bună sursă de antioxidanţi şi nitraţi naturali, care au rolul de a îmbunătăţi circulaţia sanguină. Aceşti nitraţi care se regăsesc în mod natural în sfeclă stimulează eliberarea unei molecule (oxidul nitric) care produce efectul de lărgire a arterelor, astfel încât sângele circulă mai uşor şi scade tensiunea arterială. Spre deosebire de nitraţii folosiţi în industria alimentară pentru produsele procesate, aceştia se transformă în nitriţi în timpul digestiei şi nu sunt periculoşi pentru sănătate.
Sfecla este bogată în zahăr natural, însă cu foarte puţine calorii, de aceea, consumată cu regularitate, conferă energie şi anduranţă în timpul antrenamentelor sportive.
Sfecla roşie conţine betaină, o substanţă care este folosită de regulă în tratamentele pentru depresie. De asemenea, datorită conţinutul natural de triptofan, ea ajută la relaxarea sistemului cerebral şi protejarea lui de boli. Tot datorită betainei, sfecla roşie are un efect detoxifiant asupra ficatului. Această substanţă previne acumularea grăsimilor în ficat.
Consumul de sfeclă roşie are un efect antioxidant şi antiinflamator în corp, prevenind astfel apariţia unor boli grave. Potrivit specialiştilor, o cană cu sfeclă rasă are 4 grame de fibre, iar acest lucru are un efect benefic pentru persoanele care suferă de constipaţie.
Datorită conţinutului bogat în vitamina A şi betacaroten, sfecla roşie este benefică pentru sănătatea ochilor. Ea ajută la prevenirea degenerescenţei maculare, o boală oftalmologică desosebit de gravă care este cauza principală a orbirii în rândul persoanelor peste 55 ani. Lipsa potasiului din corp este principala cauză care favorizează accidentul vascular cerebral. Sfecla roşie este foarte bogată în potasiu şi îmbunătăţeşte funcţiile inimii.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: