Ascultă Radio România Cluj Live

Muzeul Ţărăncii Române din Maramureş

Unde poţi să descoperi cele mai frumoase tradiţii dacă nu în Maramureş . În cazul în care v-aţi gândit să includeţi  Maramureşul   pe lista preferinţelor  voastre  de  vacanţă,  nu ezitaţi să vizitaţi Valea Izei şi micul  oraş  Dragomireşti.

Muzeul Ţărăncii Române din Maramureş

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 16 august 2016, 06:00

Aici veţi descoperii cea mai veche construcţie din zonă, o casă de lemn, piatră şi chirpici , construită de aproape trei veacuri şi lăsată moştenire autorităţilor de Ileana Chiş.

Casa găzduieşte   la ora actuală  primul muzeu din ţară dedicat în exclusivitate femeii – Muzeul Ţărăncii Române din Maramureş. Deschis publicului vizitator  în 2001 , la iniţiativa profesorului  Nicoară Timiş , muzeul este vizitat în fiecare an de sute de turişti. În acest loc  poţi pricepe şi vedea toate ocupaţiile ţărăncii de la naştere şi până la trecerea în lumea cealaltă.

Sculpturile în lemn, podoabele şi obiectele expuse aduc în ochii vizitatorilor întreaga viaţă cu îndeletnicirile femeilor din Maramureş. Botezul, nunta, creşterea copiilor şi ţinutul casei sunt doar câteva din poveştile ghidului Maria ZUBAŞCU, poveşti trăite pe viu şi spuse  în graiul moroşenesc. La intrarea în muzeu dăm de o poartă impunătoare  unde este sculptată istoria locului prin simboluri și semne după cum ne explică  ghidul muzeului.

La poartă cocoşul îi  simbolul comunei noastre, fiecare comună are o poreclă, nouă ne zâc cocoşii,  îi steagul dacilor. La prima intrare îi o mireasă şi două druşte,  adică două domnişoare de onoare. La  a doua intrare îi un grup de femei  pîngă un legănuţ. La noi îi un obicei:  la botez  mărg  numa  femeile, bărbaţî  stau  acas  cu copiii şi  animalele,  decât ceteraşi  îs bărbaţi între femei. La poartă îi pomul vieţii, îi Soarele, îi colacul,  aici îi Sfânta Treime şi fagurele de miere. Aţi observat  şi gardul îi împletit  în spicul grâului din nuiele de alun. (Maria Zubaşcu-ghidul muzeului)

În curtea  muzeului  este o troiță de lemn și un fus cu „cu ţurgalău“.

Troiţa îi închinată femeii, îi Cuvioasa Teodora , Parascheva, Maica Domnului … îi muzeul ţărăncii. Ce vedeţi aici îi fus cu ţurgalău,  când torci face un zgomot . Şi aşei  făcută o piesă  dacă iei  din el să desface tăt. (Maria Zubaşcu-ghidul muzeului)

Fusul are şi o legendă . Se spune că un băiat vroia să obţină iubirea unei fete şi i-a făcut cadou acest „ţurgalău“  spunându-i că dacă va găsi piesa care odată scoasă din fus îl va destrăma ei doi se vor despărţi.  Fata nu a găsit piesa, dar s-a îndrăgostit de băiat şi au rămas împreună.

fusul cu turgalau

În partea dreaptă, chiar la intrarea în curte, se regăsește un ansamblu de statui de lemn care prezintă femeia în diferite perioade ale vieții:

Prima îi o bătrânică cu un copil în cârcă, una culege flori, una se roagă, ceielaltă toarce şi… mama cu copiii. Ăstea îs făcute de domnul Floarea Dumitru din Baia Mare. (Maria Zubaşcu-ghidul muzeului)

 

Sculturi

 

Ce mi-a atras atenţia a fost un copac în mijlocul curţii împodobit cu oale. Am aflat că acesta  este caracteristic locului  Tradiția păstrată  până în prezent, spune că în cazul în care o oală roșie se află în vârful copacului, atunci în casă se află o fată de măritat.

După ce se mărită fata se ia oala roşie jos, rămân vase la aerisit. O să vedeţi că nu-s dulapuri n-aveai unde să le pui. (Maria Zubaşcu-ghidul muzeului)

 

Copac cu oale

În muzeu pot fi observate obiecte de uz casnic, unelte, îmbrăcăminte și alte elemente decorative.

O să intraţi în tindă, casă şi cămară. În tindă avem măşti pă părete cum  îi obiceiul nostru de Crăciun. Ce vedeţi  aici îs tăte obiceiurile noastre de peste an. Îi colacul mirilor, miei cum să pun pă mase la nunţi, stolnic de Crăciun de Anul   Nou… nu mânânci pită ce mâncai în tătă zua . Aţi intrat într-o casă de oameni de gazdă. Rare căsi  avea cămară, trăbuia să ai ce să ţâi în cămară. Şi cum mâncare de bază îi laptele, brânza,  berbinţe cu lapte cu brânză să puneau în cămară. Aici îi cantariu cu ce cantarei, ciubăru în ce spălai haine şi ce vedeţi aici îi toc la saltină, adică vasul în care aduceai apă sărată de la ocnă.

Noi şi amu aducem de acolo, când tăiem porcu, când punem slănina pă vară .Poţi să o laşi  şi un an de zâle că nu să strîcă. E o fântână unde izvoreşte apă sărată .Şi acolo sus să ţîneau cârnaţâ şi slănina, da aţi vinit târzâu şi s-o gătat tăţi. Aici  îi cuptioru unde faci pita. Asta îi cociorbă cu ce traj  jarul, lopată cu care baj pita în cuptior.  Aiesta îi ticlazău… Acolo pă cuptior durneau copiii că nu-i numai un pat în casă  şi să durnea  aşa fain roată pe lăiţi.

Lăiţile îs dintr-o singură bârnă, îs băgate în părete. Când s-o făcut casa s-o făcut deodată cu laiţa nu au picioare de sprijin… Cerga se pune pe pat. Lepedeul îi cearceafu,  ţolurile se pun la părete . Ăsta îi costumul nost de Dragomireşti. Fiecare comună are costumul ei. Când ai văzut-o îmbrăcată ai ştiu din ce comună îi. Tăt ce vedeţi aici îi făcut numai de mână. Asta îi traistă şi tăşcuţă cu ce mere copiii la şcoală, la colindă. Aici pă stalaje pui linguri, blide, coleşeri, sucitori…ce avea o găzdoaie în casă. La grindă să puneau ulcioarele. Jos îi lut cu baligă de vacă dacă nu pui baligă nu ţâne se sfarmă tăt. Aşa cum videţi o stat stăpâna casei. (Maria Zubaşcu-ghidul muzeului)

 

 

Vizitând Maramureşul ai impresia că eşti pe un tărâm de vis, descoperi aici o lume pastorală a autenticului, a civilizaţiei arhaice.

 

Rodica Tulbure

 

Cartofii din Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte!
Reportaje duminică, 13 octombrie 2024, 14:04

Cartofii din Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte!

Comuna Șinteu, din județul Bihor, a devenit în acest weekend un adevărat magnet pentru iubitorii de tradiții și gastronomie autentică. Aici,...

Cartofii din Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte!
Ei ne-au adus muzica la Sala Radio Cluj. Să facem cunoștință!
Reportaje sâmbătă, 12 octombrie 2024, 14:47

Ei ne-au adus muzica la Sala Radio Cluj. Să facem cunoștință!

”Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, un omagiu adus contribuţiei de excepție a jurnalistului Eugen...

Ei ne-au adus muzica la Sala Radio Cluj. Să facem cunoștință!
Haine pline de găuri? Află cum să scapi de moliile din garderobă
Reportaje duminică, 6 octombrie 2024, 00:00

Haine pline de găuri? Află cum să scapi de moliile din garderobă

Afară s-a făcut frig, dar nu ne facem griji, pentru că ştim exact şifonierul în care ne aşteaptă cele mai călduroase haine. Asta, până...

Haine pline de găuri? Află cum să scapi de moliile din garderobă
Avram Iancu între mit și realitate
Reportaje sâmbătă, 5 octombrie 2024, 00:00

Avram Iancu între mit și realitate

2024 a fost decretat, prin lege, Anul Avram Iancu, mai ales în contextul în care se împlinesc 200 de ani de la nașterea Crăișorului...

Avram Iancu între mit și realitate
Reportaje joi, 3 octombrie 2024, 10:19

Teatrul din Sibiu și FITS, în Franța

Proiectul „Consultații poetice” realizat de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în...

Teatrul din Sibiu și FITS, în Franța
Reportaje miercuri, 2 octombrie 2024, 15:54

Reorganizare la Serviciul de Înmatriculări Bihor!

Începând de la jumătatea săptămânii viitoare, la Serviciul de Înmatriculări din Bihor, cetățenii și firmele vor putea accesa serviciile...

Reorganizare la Serviciul de Înmatriculări Bihor!
Reportaje marți, 1 octombrie 2024, 00:00

Colectarea selectivă a textilelor devine obligatorie: suntem pregătiţi pentru reciclare?

Începând cu 1 ianuarie 2025, colectarea separată a deşeurilor textile va fi obligatorie şi în România, atât pentru companii cât şi pentru...

Colectarea selectivă a textilelor devine obligatorie: suntem pregătiţi pentru reciclare?
Reportaje luni, 30 septembrie 2024, 13:36

Pământul capturează un bolovan cosmic pentru câteva săptămâni

Fenomen astronomic: Pământul capturează un bolovan cosmic pentru câteva săptămâni   Un bolovan cosmic, denumit cam pompos...

Pământul capturează un bolovan cosmic pentru câteva săptămâni