Ascultă Radio România Cluj Live

Intervenţii în caz de inundaţii pe râul Mureș

Pe malul drept al râului Mureș, în satul Vurpăr, comuna Vințu de Jos, județul Alba, a avut loc, miercuri, 17 august,  un Exerciţiu interbazinal de simulare intervenţii în caz de inundaţii, organizat de Administraţia Naţională “Apele Române”.

Intervenţii în caz de inundaţii pe râul Mureș

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 18 august 2016, 12:33

La exerciţiu au participat activ formaţiile de intervenţie ale Administraţiilor Bazinale de Apă Mureş, Crişuri şi Argeş – Vedea, cu 110 salariați, precum şi, în schimb de experienţă, reprezentanţii celorlalte opt administraţii bazinale de apă din țară.

În urma şedinţei de analiză a rezultatului acestei simulări, Secretarul de Stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Olimpia Negru a declarat : “este pentru prima dată când se organizează un exerciţiu de simulare interbazinal de o asemenea amploare pentru verificarea modului de colaborare la intervenţie. Putem spune că exerciţiul de simulare şi-a atins obiectivele, şi anume de testare a capacităţii de reacţie a A.N. “Apele Române”.

Am solicitat ca prin acest exerciţiu interbazinal să fie verificat în condiţii cât mai apropiate de realitate, atât fluxul informaţional, cât şi modul în care se realizează supraînălţarea unui dig prin instalarea efectivă a cca 2,6 km de hidrobaraje şi panouri mobile.

Practic, vorbim de cea mai mare supraînălţare de dig realizată în condiţii de simulare, astfel încât să fie analizat şi randamentul personalului în condiţii de lucru intensiv. Formaţiile de intervenţie participante sunt şi cele care au realizat astfel de lucrări în situaţii reale, de exemplu la Galaţi, Roman şi Nicolae Bălcescu, pe Dunăre şi Siret, astfel încât, sper eu, experienţa acestora a fost împărtăşită şi celorlalti colegi.

În concluzie, toți colegii noștrii de la ”Apele Române”, au depus un efort deosebit pentru a organiza acest tip de exercițiu și pentru aceasta le adresez, sincere felicitări. În final, doresc să subliniez necesitatea implicării autorităţilor locale prin serviciile de voluntari sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă alături de formaţiile de intervenţie ale Administrației Naționale ”Apele Române” astfel încât, în situaţii reale, pagubele să fie pe cât posibil diminuate.

Directorul General al Administrației Naționale “Apele Române”, Nicolae Bărbieru a prezentat succint concluziile acestui exerciţiu de simulare, subliniind faptul că “s-a demonstrat că aceste echipamente şi mijloace de intervenţie, achiziționate prin proiectul WATMAN, etapa II – Sistemul informațional pentru managementul integrat al apelor, cel mai mare proiect derulat în România, cu o valoare totală de 62 milioane euro sunt foarte eficiente prin comparaţie cu metodele clasice de supraînălţare cu saci de nisip.

Astfel, un număr de 6 – 8 oameni au instalat cca 100 ml liniari de hidrobaraje şi panouri mobile, în medie într-o jumătate – trei sferturi de oră, în timp ce pentru saci era nevoie de cca 4 – 6 ore. Acesta este un aspect pozitiv, ca şi faptul că personalul este pregătit şi poate să asigure aceste intervenţii aşa cum a mai făcut-o de altfel.

Totuşi, ca şi lecţii învăţate, trebuie să spunem că nu este posibil să fie amplasate peste tot asemenea mijloace de protecţie, în primul rând, din cauza lipsei spaţiului.

Existenţa unor garduri sau anexe, în apropierea digurilor sau chiar pe dig, îngreunează accesul cu utilaje, şi poate face ca genul acesta de intervenţii să fie mai puţin eficient. Ca şi măsuri, s-a analizat şi s-a încercat realizarea unui hidrobaraj cu un singur fir pentru a putea lucra şi în condiţii de spaţiu restrâns.

Este foarte clar că, în acest caz, este nevoie de o stabilizare suplimentară a acestuia prin ancorare şi sprijinire cu saci de nisip. De asemenea, echipele de intervenţie au fost pregătite să realizeze, la faţa locului, interconexiuni ale unor tipuri diverse de echipamente.

În orice caz, exerciţiul de simulare a pus în evidenţă faptul că etapa de evaluare şi planificare a intervenţiei este esenţială. Practic, pentru Dunăre şi cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, precum Mureşul, Crișuri, Siretul, Argeşul, Prutul, Someşul etc., propagarea viiturilor este mai lentă şi permite mobilizarea şi deplasarea echipelor de intervenţie din diferite zone ale ţării.

Rămâne problema râurilor mici şi a viiturilor rapide, unde practic asemenea intervenţii sunt extrem de dificile sau chiar imposibile din cauza presiunii timpului şi a condiţiilor de spaţiu. Ca şi măsuri viitoare, avem în vedere pregătirea cât mai multor echipe în număr de 9 – 10 oameni, şi personal de schimb, distribuite la nivel naţional şi dotate atât cu utilaje terasiere cât şi cu mijloace de intervenţie specifice.

De asemenea, este necesară prestabilirea şi estimarea necesarului de personal şi materiale în cât mai multe locaţii unde este posibil acest lucru. În final, trebuie să precizez că prin proiectul WATMAN, etapa II, au fost dotate toate cele 11 Administrații Bazinale de Apă din țară și au fost create 23 de centre de intervenție rapidă”.

La evenimentul de pe râul Mureș din zona Vurpăr, comuna Vințu de Jos, au fost implicate şi alte structuri din cadrul Instituției Prefectului Județul Alba şi ai autorităţilor publice locale, dar şi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Unirea” Alba.

 

Cezar Firu

Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Transilvania joi, 21 noiembrie 2024, 11:08

Curse aeriene întârziate din cauza vremii

Întârziere, joi dimineaţă, 21 noiembrie, de pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, din cauza condiţiilor meteorologice, informează conducerea...

Curse aeriene întârziate din cauza vremii
Oradea se pregătește pentru sărbători
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 17:31

Oradea se pregătește pentru sărbători

Primăria Oradea pregătește orașul pentru atmosfera magică a sărbătorilor de iarnă, oferindu-le orădenilor și vizitatorilor un oraș plin de...

Oradea se pregătește pentru sărbători
7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 14:24

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene

Consiliul Judeţean Sălaj a alocat peste şapte milioane de lei pentru lucrările de întreţinere a drumurilor judeţene în sezonul rece...

7 milioane de lei pentru deszăpezirea drumurilor judeţene
Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 09:55

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov

Călătoria inaugurală București-Brașov a noului tren electric pe care Ministerul Transporturilor l-a cumpărat din Franța este programată...

Prima cursă a noului tren electric, pe ruta București-Brașov
Transilvania miercuri, 20 noiembrie 2024, 08:45

Cod Galben de vânt puternic în Bihor. Rafale de peste 65 km/h

Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare de Cod Galben de vânt puternic, valabilă pentru ziua de miercuri, 20 noiembrie....

Cod Galben de vânt puternic în Bihor. Rafale de peste 65 km/h
Transilvania marți, 19 noiembrie 2024, 16:18

Via Transilvanica promovată printr-un documentar

”Apă și talpă”, un documentar independent realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu, a intrat din 8 noiembrie în programul cinematografelor...

Via Transilvanica promovată printr-un documentar
Transilvania marți, 19 noiembrie 2024, 14:07

Circulație rutieră închisă pe anumite drumuri județene

În sezonul rece, circulația rutieră va fi închisă pe drumurile județene din Bihor, unde s-au luat mai multe măsuri pentru siguranța...

Circulație rutieră închisă pe anumite drumuri județene
Transilvania marți, 19 noiembrie 2024, 13:59

Când se deschide Târgul de Crăciun din Bistrița

Deschiderea Târgului de Crăciun din Bistriţa va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, de Sf. Andrei, începând cu ora 18.00, când va fi pornit şi...

Când se deschide Târgul de Crăciun din Bistrița