Ascultă Radio România Cluj Live

Arheologul-pizzar din Zalău

Colegul nostru Adrian Lungu a intrat în pizzeria lui Eric De Sena şi a aflat povestea acestuia.

Arheologul-pizzar din Zalău

Articol editat de , 19 august 2016, 06:00 / actualizat: 19 august 2016, 8:25

Îl am alături pe Eric De Sena, doctor în arheologie, un om cun CV impresionant, care a coordonat un centru internaţional important. Cred că mi-ar trebui câteva ore să vorbesc despre el…Ne aflăm într-o pizzerie. Cum se îmbină cele două meserii, cea de doctor în arheologie şi cea de pizzar?

Am făcut amândouă pentru toată viaţa. Am fost arheolog ca profesiune şi bucătar ca hobby dar când am fost în universitate la facultate, am lucrat şi în restaurante. Când am fost la Roma, am făcut multă pizza pentru prieteni; acolo este cea mai bună pizza din lume. (Eric De Sena)

Cum v-a venit ideea de a desfăşura această activitate aici, în municipiul Zalău?

M-am mutat aici, în municipiul Zalău, cu doi ani în urmă, după zece ani de şantier arheologic la Porolissum dar visul meu era să fac un restaurant şi suntem aici… (Eric De Sena)

Ce ingrediente folosiţi?

Ingrediente normale: făină foarte bună, drojdie, ulei de măsline, sos de roşii. Noi încercăm să folosim ingrediente cât mai proaspete posibil. (Eric De Sena)

Le-aţi povestit studenţilor dumneavoastră despre pasiunea pe care o aveţi în bucătărie, despre pizza, pe lângă istorie?

Când am avut studenţi americani şi canadieni aici, în fiecare vineri sau sâmbătă am gătit pentru ei, pentru 20 de persoane…(Eric De Sena)

Faptul că Eric De Sena a decis ca pe lângă cariera de arhelog să aleagă şi meseria de pizzer, nu mai este o surpriză pentru nimeni dar, surprinzătoare este pasiunea acestui om pentru munca sa. Până şi colegii din pizzerie sunt impresionaţi de modul în care prepară pizza:

Mi se pare că ideile pe care le are sunt foarte bune şi mă bucur că a venit cu idei noi de pizza. Pornind de la aluat, de la bază, am văzut că are o altă metodă de a prepara aluatul, se păstreză la rece 24-48 de ore şi asta face ca pizza să fie bună chiar şi a doua zi; de obicei pizza se întăreşte, imediat cum se răceşte. (Dorin Ignat)

Eric este sincer şi spune că orice meserie este frumoasă dacă este practicată cu pasiune.

 

 

 

Adrian Lungu

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

 

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Reportaje sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 15:53

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO

În dimineața zilei de 11 ianuarie, la Oradea a fost inaugurată oficial o nouă bază sportivă tip I, realizată de Ministerul Dezvoltării, prin...

Bază sportivă modernă, inaugurată la Oradea | FOTO
Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Reportaje vineri, 10 ianuarie 2025, 12:15

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO

Orășele de poveste surprinse în plină iarnă, clădiri impresionate, stațiuni turistice, secvențe din filmele Avatar sunt doar câteva din...

Expoziția de Iarnă Brickenburg | FOTO
Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Reportaje joi, 9 ianuarie 2025, 15:46

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi

Printre cei afectaţi de „ordonanţa trenuleţ” sunt şi persoanele cu dizabilităţi. Indemnizaţia de solidaritate, intrată în...

Solidaritate pe pauză: promisiune amânată pentru persoanele cu dizabilităţi
Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje miercuri, 8 ianuarie 2025, 16:50

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România

Sâmbătă, 11 ianuarie, de la ora 17:00, pasionații de fotografie și artă sunt invitați la expoziția anuală de fotografie „We Are Varadinum...

Varadinum Foto Club Oradea – lider al artei fotografice din România
Reportaje luni, 6 ianuarie 2025, 00:00

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii

Boboteaza sau Epifania este sărbătorită astăzi de către Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică.   Boboteaza încheie ciclul celor 12...

Boboteaza este ziua în care Hristos s-a descoperit lumii
Reportaje marți, 31 decembrie 2024, 23:00

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]

Mulți dintre voi știți că există niște superstiții legate de noaptea de Revelion. Se zice că trebuie să purtam ceva roșu, să avem bani la...

Superstiții de Anul Nou [AUDIO]
Reportaje luni, 30 decembrie 2024, 13:39

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor

A fost un an plin de provocări și emoții intense pentru Denisa Cherecheș.   Tânăra absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie...

S-a lansat o carte digitală, gratuită, utilă pentru studenți și familiile lor
Reportaje vineri, 27 decembrie 2024, 13:57

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” se desfășoară vineri 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun,...

O nouă ediție a Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Marmația” | FOTO/AUDIO