Ascultă Radio România Cluj Live

Arheologul-pizzar din Zalău

Colegul nostru Adrian Lungu a intrat în pizzeria lui Eric De Sena şi a aflat povestea acestuia.

Arheologul-pizzar din Zalău

Articol editat de , 19 august 2016, 06:00 / actualizat: 19 august 2016, 8:25

Îl am alături pe Eric De Sena, doctor în arheologie, un om cun CV impresionant, care a coordonat un centru internaţional important. Cred că mi-ar trebui câteva ore să vorbesc despre el…Ne aflăm într-o pizzerie. Cum se îmbină cele două meserii, cea de doctor în arheologie şi cea de pizzar?

Am făcut amândouă pentru toată viaţa. Am fost arheolog ca profesiune şi bucătar ca hobby dar când am fost în universitate la facultate, am lucrat şi în restaurante. Când am fost la Roma, am făcut multă pizza pentru prieteni; acolo este cea mai bună pizza din lume. (Eric De Sena)

Cum v-a venit ideea de a desfăşura această activitate aici, în municipiul Zalău?

M-am mutat aici, în municipiul Zalău, cu doi ani în urmă, după zece ani de şantier arheologic la Porolissum dar visul meu era să fac un restaurant şi suntem aici… (Eric De Sena)

Ce ingrediente folosiţi?

Ingrediente normale: făină foarte bună, drojdie, ulei de măsline, sos de roşii. Noi încercăm să folosim ingrediente cât mai proaspete posibil. (Eric De Sena)

Le-aţi povestit studenţilor dumneavoastră despre pasiunea pe care o aveţi în bucătărie, despre pizza, pe lângă istorie?

Când am avut studenţi americani şi canadieni aici, în fiecare vineri sau sâmbătă am gătit pentru ei, pentru 20 de persoane…(Eric De Sena)

Faptul că Eric De Sena a decis ca pe lângă cariera de arhelog să aleagă şi meseria de pizzer, nu mai este o surpriză pentru nimeni dar, surprinzătoare este pasiunea acestui om pentru munca sa. Până şi colegii din pizzerie sunt impresionaţi de modul în care prepară pizza:

Mi se pare că ideile pe care le are sunt foarte bune şi mă bucur că a venit cu idei noi de pizza. Pornind de la aluat, de la bază, am văzut că are o altă metodă de a prepara aluatul, se păstreză la rece 24-48 de ore şi asta face ca pizza să fie bună chiar şi a doua zi; de obicei pizza se întăreşte, imediat cum se răceşte. (Dorin Ignat)

Eric este sincer şi spune că orice meserie este frumoasă dacă este practicată cu pasiune.

 

 

 

Adrian Lungu

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

 

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor
Reportaje marți, 18 martie 2025, 14:32

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor

O părticică din cultura gastronomică a Ardealului de acum 300 de ani a fost încapsulată în volumul Mâncarea Franciscanilor. Este o versiune...

Mâncarea franciscanilor în farfuriile clujenilor
Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra
Reportaje duminică, 16 martie 2025, 00:00

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra

O instalație din deșeuri reciclabile, în care au fost încapsulate personalități ale istoriei române, va reprezenta anul acesta România la...

Artă din deșeuri la Bienala de design de la Londra
De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Reportaje marți, 11 martie 2025, 11:47

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?

Isteria asta nu vine de azi, de ieri, ci s-a acumulat în timp. Sunt multe probleme legate de felul în care funcționează politica și...

De unde se trage isteria care s-a instalat în rândul cetățenilor noștri?
Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
Reportaje duminică, 9 martie 2025, 00:00

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor

Septimiu Bizo este medic stomatolog de profesie, însă pasiunea lui pentru fotografie și animale sălbatice l-a purtat pe aproape toate...

Ocolul pământului în căutarea leopardului zăpezilor
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!

Ce-ar fi această minunată sărbătoare de celebrare e eternului feminin, 8 Martie, fără declarațiile de admirație, apreciere și respect venite...

8 Martie – Cele mai frumoase declarații de… admirație, apreciere și respect!
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

Binele există, „Alături de tine”

„Te iubesc, mamă” spune Lia Rusu în fiecare an, de 8 Martie, de patru ani încoace, printr-o campanie în care oferă cadouri mamelor...

Binele există, „Alături de tine”
Reportaje sâmbătă, 8 martie 2025, 00:00

La mulți ani, mama!

Ce cadouri le mai fac copiii mamelor? Și cum se înțeleg cu ele? Dar mamele ce cadouri le-au făcut copiilor?   Aflăm de la câțiva dintre...

La mulți ani, mama!
Reportaje marți, 25 februarie 2025, 13:43

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre

După misiunea de explorare a spațiului cosmic, Dumitru Prunariu a descoperit alte misiuni în care să-și pună la bătaie talentul și inima....

Dumitru Prunariu și misiunile sale terestre