Arheologul-pizzar din Zalău
Colegul nostru Adrian Lungu a intrat în pizzeria lui Eric De Sena şi a aflat povestea acestuia.
Articol editat de , 19 august 2016, 06:00 / actualizat: 19 august 2016, 8:25
Îl am alături pe Eric De Sena, doctor în arheologie, un om cun CV impresionant, care a coordonat un centru internaţional important. Cred că mi-ar trebui câteva ore să vorbesc despre el…Ne aflăm într-o pizzerie. Cum se îmbină cele două meserii, cea de doctor în arheologie şi cea de pizzar?
Am făcut amândouă pentru toată viaţa. Am fost arheolog ca profesiune şi bucătar ca hobby dar când am fost în universitate la facultate, am lucrat şi în restaurante. Când am fost la Roma, am făcut multă pizza pentru prieteni; acolo este cea mai bună pizza din lume. (Eric De Sena)
Cum v-a venit ideea de a desfăşura această activitate aici, în municipiul Zalău?
M-am mutat aici, în municipiul Zalău, cu doi ani în urmă, după zece ani de şantier arheologic la Porolissum dar visul meu era să fac un restaurant şi suntem aici… (Eric De Sena)
Ce ingrediente folosiţi?
Ingrediente normale: făină foarte bună, drojdie, ulei de măsline, sos de roşii. Noi încercăm să folosim ingrediente cât mai proaspete posibil. (Eric De Sena)
Le-aţi povestit studenţilor dumneavoastră despre pasiunea pe care o aveţi în bucătărie, despre pizza, pe lângă istorie?
Când am avut studenţi americani şi canadieni aici, în fiecare vineri sau sâmbătă am gătit pentru ei, pentru 20 de persoane…(Eric De Sena)
Faptul că Eric De Sena a decis ca pe lângă cariera de arhelog să aleagă şi meseria de pizzer, nu mai este o surpriză pentru nimeni dar, surprinzătoare este pasiunea acestui om pentru munca sa. Până şi colegii din pizzerie sunt impresionaţi de modul în care prepară pizza:
Mi se pare că ideile pe care le are sunt foarte bune şi mă bucur că a venit cu idei noi de pizza. Pornind de la aluat, de la bază, am văzut că are o altă metodă de a prepara aluatul, se păstreză la rece 24-48 de ore şi asta face ca pizza să fie bună chiar şi a doua zi; de obicei pizza se întăreşte, imediat cum se răceşte. (Dorin Ignat)
Eric este sincer şi spune că orice meserie este frumoasă dacă este practicată cu pasiune.
Adrian Lungu
Ascultă Radio Cluj online AICI: