Ascultă Radio România Cluj Live

Arheologul-pizzar din Zalău

Colegul nostru Adrian Lungu a intrat în pizzeria lui Eric De Sena şi a aflat povestea acestuia.

Arheologul-pizzar din Zalău

Articol editat de , 19 august 2016, 06:00 / actualizat: 19 august 2016, 8:25

Îl am alături pe Eric De Sena, doctor în arheologie, un om cun CV impresionant, care a coordonat un centru internaţional important. Cred că mi-ar trebui câteva ore să vorbesc despre el…Ne aflăm într-o pizzerie. Cum se îmbină cele două meserii, cea de doctor în arheologie şi cea de pizzar?

Am făcut amândouă pentru toată viaţa. Am fost arheolog ca profesiune şi bucătar ca hobby dar când am fost în universitate la facultate, am lucrat şi în restaurante. Când am fost la Roma, am făcut multă pizza pentru prieteni; acolo este cea mai bună pizza din lume. (Eric De Sena)

Cum v-a venit ideea de a desfăşura această activitate aici, în municipiul Zalău?

M-am mutat aici, în municipiul Zalău, cu doi ani în urmă, după zece ani de şantier arheologic la Porolissum dar visul meu era să fac un restaurant şi suntem aici… (Eric De Sena)

Ce ingrediente folosiţi?

Ingrediente normale: făină foarte bună, drojdie, ulei de măsline, sos de roşii. Noi încercăm să folosim ingrediente cât mai proaspete posibil. (Eric De Sena)

Le-aţi povestit studenţilor dumneavoastră despre pasiunea pe care o aveţi în bucătărie, despre pizza, pe lângă istorie?

Când am avut studenţi americani şi canadieni aici, în fiecare vineri sau sâmbătă am gătit pentru ei, pentru 20 de persoane…(Eric De Sena)

Faptul că Eric De Sena a decis ca pe lângă cariera de arhelog să aleagă şi meseria de pizzer, nu mai este o surpriză pentru nimeni dar, surprinzătoare este pasiunea acestui om pentru munca sa. Până şi colegii din pizzerie sunt impresionaţi de modul în care prepară pizza:

Mi se pare că ideile pe care le are sunt foarte bune şi mă bucur că a venit cu idei noi de pizza. Pornind de la aluat, de la bază, am văzut că are o altă metodă de a prepara aluatul, se păstreză la rece 24-48 de ore şi asta face ca pizza să fie bună chiar şi a doua zi; de obicei pizza se întăreşte, imediat cum se răceşte. (Dorin Ignat)

Eric este sincer şi spune că orice meserie este frumoasă dacă este practicată cu pasiune.

 

 

 

Adrian Lungu

 

Ascultă Radio Cluj online AICI:

 

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca
Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca
Reportaje miercuri, 23 octombrie 2024, 14:04

Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca

Pantofii sunt ca oamenii: dacă le acorzi atenţie şi respect, te vor respecta şi ei, spune Lazăr Vasile, unul dintre foarte puţinii pantofari...

Despre oameni şi pantofi: de vorbă cu unul dintre ultimii pantofari din Cluj-Napoca
Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO
Reportaje marți, 22 octombrie 2024, 15:11

Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO

A cincea ediție a expoziției de fotografie (On)Cool Art aduce, ca de obicei, body painting pe cicatrici oncologice. Și, tot ca de obicei, aduce...

Trăiește clipa!, ne îndeamnă expoziția (On)Cool Art | FOTO
Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului
Reportaje duminică, 20 octombrie 2024, 11:34

Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului

Peștera Vântului, cea mai lungă peșteră din România, se află în Munții Pădurea Craiului, în vecinătatea localității Șuncuiuș. La doi...

Peștera Vântului, destinația perfectă pentru o aventură în adâncurile Pământului
Reportaje joi, 17 octombrie 2024, 10:25

Teatru fără lumină: Cenuşăreasa din pădurea adormită şi cei trei purceluşi

Nimeni nu ştie exact cum ar trebui să arate un spectacol de teatru pentru nevăzători. Nu ne referim la teatrul radiofonic, unde imaginea mentală...

Teatru fără lumină: Cenuşăreasa din pădurea adormită şi cei trei purceluşi
Reportaje marți, 15 octombrie 2024, 12:48

300 de copii din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi

300 de copii proveniți din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi, cu care să treacă iarna care urmează.   Proiectul este coordonat de...

300 de copii din medii defavorizate vor avea ghetuțe noi
Reportaje duminică, 13 octombrie 2024, 14:04

Cartofii din Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte!

Comuna Șinteu, din județul Bihor, a devenit în acest weekend un adevărat magnet pentru iubitorii de tradiții și gastronomie autentică. Aici,...

Cartofii din Șinteu au un gust mai bun decât oriunde ați încerca în altă parte!
Reportaje sâmbătă, 12 octombrie 2024, 14:47

Ei ne-au adus muzica la Sala Radio Cluj. Să facem cunoștință!

”Eugen Preda – principalul mentor al școlii moderne de jurnalism de radio”, un omagiu adus contribuţiei de excepție a jurnalistului Eugen...

Ei ne-au adus muzica la Sala Radio Cluj. Să facem cunoștință!