Care este rostul Centrelor de Informare Turistică din Cluj
– Bună ziua! Aici e Centrul de informare turistică?
– Bună ziua; da.
– Şi ce informaţii mi-aţi putea oferi?
– Informaţii privind turismul cultural, religios, atracţiile naturale din judeţ, dacă vă interesează…
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 19 august 2016, 06:00 / actualizat: 19 august 2016, 11:34
Pe strada Memorandumului, în incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei, funcţionează Centrul de Informare Turistică al Judeţului Cluj.
De aici, cei care vizitează zona pot obţine pliante, broşuri sau hărţi în limbile de circulaţie internaţională dar şi în maghiară, poloneză sau chiar braile.
Reprezentantul centrului, Magia Rotaru, spune ca, pe lângă atracţiile din municipiu, turiştii sunt interesaţi de Salina Turda, Cheile Turzii, dar şi de cascada de la Răchiţele şi Cetatea Bologa.
Avem o medie de aproximativ 25 de turişti pe zi, din România dar şi turişti străini. Cele mai multe informaţii turistice care ni se solicită sunt legate de oraş. Ce atracţii turistice pot fi vizitate în Cluj-Napoca. Mai solicită şi informaţii privind divertismentul sau evenimentele culturale. (Magia Rotaru)
În Cluj Napoca funcţionează două centre de informare turistică. Unul al Consiliului Judeţean şi celalalt al primăriei, aflat pe Bulevardul Eroilor. În ambele locuri turiştii găsesc şi informaţii legate de municipiu şi date despre împrejurimi.
– Suntem din Paris, Franţa. Am intrat în Centru pentru o hartă, pentru că vrem să închiriem o maşină şi să vizităm partea de Nord a ţării şi aici am găsit ceea ce căutam. Deci suntem mulţumiţi.
– Locuiesc în Cluj; dar nu cunosc tot în Cluj. Şi am venit să obţin de aicea informaţii şi pliante ca să mă plimb. Municipiul ca municipiul, dar prin tot judeţul Cluj.
– Şi sunteţi mulţumită de informaţiile primite?
– Ooooaaaaauuuuu… foarte mulţumită! Nici nu mă aşteptăm că aşa de multe o să-mi dea domnişoara; au fost reacţiile celor care au trecut pragul centrelor de informare.
Sub 5 la sută din turiştii care vizitează Clujul trec şi pragul unuia din cele două Centre de informare. Utilitatea lor se probează însa şi în alt fel, explică Marius Lazin, coordonatorul centrului finanţat de municipalitate.
Sunt solicitări venite de la agenţii de turism sau de la unităţi de cazare; sau chiar de la firme care caută anumiţi ghizi sau vor să ştie anumite informaţii despre evenimentele din oraş. Pe de altă parte, noi furnizăm o serie de materiale turistice informative la o mulţime de evenimente; congrese internaţionale, conferinţe desfăşurate în Cluj. Am avut un punct de informare turistică în incinta festivalului UNTOLD şi un altul în incinta festivalului Electric Castel. Iar materialele pe care le furnizăm practic răspund unui număr mult mai mare de persoane decât solicitările adresate direct la Centrul de informare turistică. (Marius Lazin)
Mihai Miclăuş
Ascultă Radio Cluj online AICI: